ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Нескорений «Північний форпост»: Чернігів підтримує та шанує своїх захисників

Featured Video Play Icon

Нескорений “Північний форпост”, який не дав ворогу потрапити прямісінько у серце країни. Два роки тому Чернігів отримав почесне звання “Місто-Герой. Громада цінує подвиг і безмежно вдячна кожному і кожній за хоробрість та стійкість перед обличчям злісних  окупантів. Громада Чернігова підтримує своїх захисників. 6 березня виконувач обов’язки міського голови Олександр Ломако вручив регіональному управлінню ТРО ОК «Північ» сертифікат на 10 мільйонів гривень. 

Чернігів і чернігівські депутати, міська рада роблять все від нас залежне, щоб підтримувати військові частини, і вашу, і всіх, хто пов’язаний з Черніговом, і Чернігівщиною. А тому я хотів би на початку вручити сертифікат на 10 мільйонів гривень для ОК “Північ” по їхній заявці для створення загону, який буде займатися відбиттям повітряних атак наших ворогів, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Також в цей день військовослужбовці та військовослужбовиці сил територіальної оборони отримали заслужені медалі «За оборону Чернігова». 

Відтак 51-у високу нагороду одержали ті, хто 2022-го взяв до рук зброю і не дозволив ворогу захопити місто. Сестри Катерина та Юлія Трохимчук стали на захист рідного Чернігова від початку широкомасштабного вторгнення. Пригадують: під час облоги міста виконували не лише військові обов’язки, а й допомагали побратимам та посестрам – забезпечували харчами та продовольством наших на бойових позиціях. 

Питання про виїзд у нас не стояло взагалі, і ми зрозуміли, що ми повинні бути там, де це все відбувається, тому ми з перших днів пішли в тероборону і допомагали хлопцям відстоювати наше місто, позиції, нашу область, – розповіла молодша лейтенантка відділення МПЗ Катерина Трохимчук.

Олександр Семененко з позивним “Кучерявий”, згадує як з побратимами виготовляв протитанкові “їжаки” і під обстрілами розвозив на передові позиції. Роюбили все від них залежне аби не пустити багатотисячну ворожу орду до міста.

У нас був цех з металоконструкціями, хлопці варили “йожики” і ми розвозили “йожики” ці по всіх “нулях” міста Чернігова, тобто ми були скрізь, їздили скрізь. Це нагорода дуже важлива, тому що місто вирішило нас нагородити цими нагородами, тому що я вважаю те, що вони цінують що ми захищали, захищаємо нашу батьківщину, – каже військовослужбовець Олександр “Кучерявий” Семененко.

Добровольці, що з перших днів стали до оборони свого міста, а відтак і своїх домівок, сьогодні продовжують нести службу і відстоюють територіальну цілісність України.

Слова подяки хочеться сказати на адресу військових, передусім тих, хто добровільно в перші дні великої війни пішли в тероборону, пішли у військкомат за зброєю захищати рідне місто. А також всіх чернігівців, які об’єдналися, щоб підтримати один одного і підтримати наших захисників. Завдяки вашому подвигу, подвигу захисників Чернігів вистояв, не пустив зло в наше місто, ми не побачили жодного дня окупації і кожного дня жовто-синій прапор майорів над нашим містом, – підкреслив Олександр Ломако.

Нагадаємо, нагороду “За оборону Чернігова” вручають як військовим, котрі відстояли місто, так і цивільним, які врятували Чернігів від гуманітарної катастрофи у лютому-березні 2022-го року: волонтерам, рятувальникам та медикам.