ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кількість пожеж в екосистемах стрімко зростає: що чекає на паліїв сухої трави?

Featured Video Play Icon

На Чернігівщині стрімко збільшується кількість пожеж в екосистемах. У 2024-му   надзвичайники зафіксували 20 випадків займань на загальній площі 14 гектарів. Троє громадян одержали штрафи, адже спалювання рослинних залишків – поза законом. У зв’язку з потеплінням та відсутністю опадів, співробітники ДСНС закликають чернігівців подбати про правила особистої безпеки, а відтак і  вберегти довкілля.

Хочемо нагадати всім громадянам, що за спалювання сухостою, що у воєнний час прирівнюється до диверсії, порушникам загрожує штраф у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень, а для посадових осіб від 15300 до 21420 гривень.Тому, щоб не допустити пожеж в екосистемах та відкритих територіях, не спалюйте суху траву, опале листя та сміття, – зазначила речниця ГУ ДСНС в Чернігівській області Катерина Яриловець.

Фахівці ДСНС зазначають: спалювання сухостою призводить до значних збитків довкіллю, тому що земляний покрив після загорання відновлюється лише через 5-6 років. Крім того, у повітря виділяються шкідливі для органів дихання людини речовини. Проте ще небезпечнішим є займання рослинних залишків на деокупованих територіях і там, де велися активні бойові дії. Це може призвести до детонування боєприпасів, мін та інших вибухових пристроїв.