ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Друга річниця присвоєння Чернігову «міста-героя»: де зараз його відзнака?

Featured Video Play Icon

Рівно два роки тому, 6-го березня 22-го, Чернігів перебуваючи у частковій блокаді, під постійними обстрілами та бомбардуваннями після невдалих спроб росіян швидко його захопити, указом Президента отримав звання “Міста-героя України”, а фактично, міста героїв – за стійкість і подвиг його людей.

У переддень другої річниці, 5-го березня, зі слів подяки почали сесію міської ради – військовим, рятувальникам, медикам, комунальникам, волонтерам – усім, хто став на захист і залишився, аби втримати місто, а також продовжує жити і працювати задля нього. 

Ми не забудемо, як після того, як був зруйнований міст, волонтери через річку човнами доставляли гуманітарні вантажі, як під обстрілами рятували людей, ремонтували пошкоджені мережі, розвозили воду, рятували поранених, лікували їх в наших лікарнях, як волонтери евакуювали жінок і дітей, рятуючи майбутнє міста, не забудемо про те, яким смачний хліб був тоді, в ті дні березня. Сьогодні, в річницю, я хочу подякувати всім чернігівцям, кожному і кожній, які не просто працюють зараз, а віддають частину себе, щоб відбудувати місто, щоб місто мало завтрашній день, щоб місто мало майбутнє, місто-герой, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Впродовж цих двох років Чернігів став для всього світу прикладом відбудови, патріотизму і символом боротьби за всі ті цінності, за які воюють українці – справедливості, свободи та демократії, каже Ломако, а також за права міста та місцевого самоврядування. Як черговий приклад, він навів рішення Верховного суду щодо повноважень керувати місцевим бюджетом, ухвалене на користь громади. Так, касація скасувала рішення двох попередніх інстанцій, якими право приймати кошторис та зміни до нього були передані від діючої, обраної людьми, міської ради – тимчасово створеній військовій адміністрації, та відправила справу на повторний розгляд.

Символічно, що напередодні річниці отримання чернігівцями статусу міста герой, Верховний Суд України став на захист громади міста, на захист місцевого самоврядування, скасувавши політично вмотивовані, на мою думку, рішення судів, якими у міста забрали, у громади забрали право розпоряджатися власним бюджетом і передали це право політиканам-чиновникам, призначеним з Києва. Постанова Верховного суду – це ще одне свідчення справедливості боротьби Чернігова і чернівців за свої права проти свавілля чиновників з центру. Місцеве самоврядування – це запорука демократії, це основа нашого європейського вибору. Вибору, за цінності якого сьогодні воюють українці, і за які стоїть Чернігів, – зазначив Олександр Ломако.

Напередодні річниці отримання Черніговом статусу міста-героя, на сесії порушили питання місцезнаходження самої нагороди – один із депутатів звернувся з офіційним запитом до правоохоронців.

У квітні минулого року Президент передав відзнаку начальнику МВА Дмитру Брижинському і до серпня 23-го року вона зберігалася в Чернігівському обласному історичному музеї ім. Тарновського, цю інформацію нам підтвердив керівник установи. Відповідно до законодавства, вручені місту основа верхівки древка та стрічка кріпляться на прапорі громади, а сам стяг становлять на видному місці у залі засідань міської ради, або в робочому кабінеті міського голови. Однак, муніципалітет до сьогодні їх так і не отримав. 

Тож депутати вимагають, аби відзнака, що належить кожному чернігівцю, була повернута місту і громаді та нарешті зайняла своє місце законне у сесійній залі.