ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Найбільша приватна інвестиція: у Чернігові збудують садок та будинки в мікрорайоні Масани

Featured Video Play Icon

Найбільша приватна інвестиція у відбудову Чернігова – 25 мільйонів євро, залучених містом від данських партнерів і Фонду за відбудову України. Всі кошти підуть на будівництво семи нових багатоквартирних будинків, а це 410 квартир для ВПО та чернігівців, які втратили житло внаслідок російської агресії, а також дитячий садочок на 200 місць у густонаселеному мікрорайоні Масани. Олександр Ломако розпочав щотижневу нараду у муніципалітеті з оголошення результатів онлайн зустрічі, що відбулася 11 березня за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Королівства Данії в Україні Олє Егбертом Міккельсеном, а також директора данського «Фонду за відбудову України».

Мова іде умовно про 25 мільйонів євро, ми ще не знаємо точну цифру. Ніхто не знає точну цифру, тому що проектні роботи будуть виконані в цьому році, але попередньо цифра, яка звучала це близько 20-25 мільйонів євро. Повторюся, що це приватні кошти датської компанії, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Угоду про співпрацю представники муніципалітету вже підписали, очікується, що 12 березня документ буде підписано і данською стороною. Після тендерних процедур з визначення підрядників на розроблення дизайну, виготовлення проєкту і проведення будівельних робіт, зазначає Олександр Ломако, орієнтовно у лютому 2025-го планують почати зведення 7-ми сучасних, екологічних та енергоефективних будинків, з благоустроєм території, а також дитячого садочка. Всі об’єкти зводитимуть поступово. Фіналізують роботи десь у червні-липні 2027-го.

Мені дуже симпатична позиція датської сторони, що вони прийняли рішення не чекати завершення війни, як по багатьом проектам відбувається, а в прикордонному Чернігові і почати робити цю справу, почати цей проєкт відбудови, тому що у нас немає можливості чекати там роки, а люди без житла і, в тому числі в багатьох будинках в Чернігові, які зруйновані були бомбардуванням, – зазначив Олександр Ломако.

Принагідно Олександр Ломако дав декілька робочих доручень фахівцям міської ради та КП “Чернігівбудінвест”, а також зауважив: комунікація з партнерами, які допомагають як окремим підприємствам, так і місту, має бути швидкою, чіткою та максимально прозорою.

Я хотів би сказати, що наш принцип роботи з усіма нашими партнерами, міжнародними, які допомагають і окремим підприємствам, і місто це максимальна прозорість на всіх етапах, в тому числі в тендерних процедурах по визначенню тих, хто буде безпосередньо робити цю роботу, – констатував в. о. Чернігівського міського голови.

Всі збудовані об’єкти будуть власністю громади Чернігова. Олександр Ломако зазначив, для міста велика честь працювати з Данією, яка від початку повномасштабного вторгнення рашистів підтримує Україну, а тому реалізація такого масштабного та потужного проєкту є надзвичайно важливою для Чернігова.