ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Навчання в умовах війни: у 31-й гімназії Чернігова провели дослідження

Featured Video Play Icon

У Чернігові вперше провели дослідження соціально-емоційних навичок учнів. Опитування здійснювала міжнародна Організація економічного співробітництва та розвитку. Участь у цьому дослідженні є платною, проте цьогоріч, у зв’язку зі складною ситуацією в нашій державі, спричиненою повномасштабною війною з рф, Україна долучилася безоплатно.

– У період із 15 вересня по 6 жовтня Україна в числі інших 15 країн узяла участь у дослідженні сформованості соціально-емоційних навичок учнів і учениць. Працювали із дітьми десятирічного і п’ятнадцятирічного віку. Відібрано 232 заклади загальної середньої освіти по Україні. На Чернігівщині таке дослідження теж проходить уперше і проходило воно в трьох закладах загальної середньої освіти, – повідомила начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

У нашому місті можливість узяти участь у дослідженні отримала гімназія № 31. Як розповіла заступниця директора цього закладу, для них важливо розуміти емоційний стан дітей. Особливо нині, в умовах постійного стресу, зокрема й через повітряні тривоги. Одна з них пролунала під час зйомок цього сюжету.

В наш час дуже важливо, у нашій ситуації в Україні, дуже важливо розуміти, що діти можуть себе опановувати в будь-якій ситуації. Прильоти можуть бути і все що завгодно й навіть оці повітряні тривоги й перебування дітей в укритті, вони абсолютно по різному відбиваються на дітях. І кожна дитина абсолютно по різному це переживає, – зазначила заступниця директора з виховної роботи Чернігівської гімназії № 31 Олена Кондратенко.

Опитування дало змогу дослідити сформованість сімнадцяти соціально-емоційних навичок у школярів. Серед них: вміння спілкуватися, реагувати на ту чи іншу ситуацію, бути цілеспрямованим на результати навчання та подібні. Особливо увагу звернули й на середовище в якому перебувають діти.

– Тобто й батьків досліджували, і вчителів, і, звичайно, що все це, усіх дотичних до перебування, навчання, проживання дитини аби з’ясувати чи оці всі зовнішні чинники сприяють чи навпаки вони негативно впливають на формування соціально емоційних навичок дитини, – підкреслила начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

У 31 гімназії анкетування проходили 18 учнів та учениць, їхні батьки та вчителі. Як розповіли школярі, тестування було не складним, а навпаки, дуже захопливим.

– Там було багато запитань, дуже різних і цікавих.

– Я запам’ятала, що там питали скільки в тебе приладів вдома, питали ким твої батьки працюють.

Найцікавіше було про однокласників, тому що там були питання і які відносини, хто до тебе як звертається. Дуже цікаво було.

Дані, зібрані під час дослідження узагальнять та направлять до організаторів опитування. Кінцеві результати стануть відомі в червні 2024 року.

Це тестування є заключним, четвертим етапом досліджень якості організації навчального процесу в умовах воєнного стану, що дозволить максимально повно оцінити рівень системи освіти в Україні.