Факт-новини: оперативні сюжети

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене майно отримають ще 29 чернігівців

Featured Video Play Icon

Ще 29 чернігівців отримають компенсацію в рамках програми “єВідновлення” за пошкоджене житло під час російського вторгнення. Їхній перелік затвердив 21-го серпня виконавчий комітет міської ради. Сукупно ці власники пошкодженого житла отримають від держави 2,8 мільйона гривень. Нагадаємо в рамках програми передбачено суму виплат до 200 тисяч на особу, залежно від масштабів пошкоджень. За результатами роботи профільної комісії було загалом винесено на виконком 46 рішень, з яких 29 про надання компенсації.

12 рішень про відмову, оскільки об’єкт вже відновлений повністю власником. 3 рішення про призупинення – відсутня можливість зв’язатися з власником, не можна обстежити. І два рішення про поновлення у зв’язку з оновленням функціоналу, – повідомила начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно ЧМР Олена Бей-Лось.

Виконуючий обов’язки міського голови Чернігова Олександр Ломако зазначив, що в Україні наразі спостерігається тренд, коли в обласних центрах, таких як Чернігів, Харків та Одеса, комісії з обстеження пошкодженого та зруйнованого житла працюють повільніше, ніж у малих громадах. Це пояснюється тим, що у містах набагато важче отримати доступ до оселі, щоб оглянути її. Власники житла можуть з багатьох причин бути не вдома, не відкривати двері, не виходити на зв’язок тощо.

-Нам ставлять у приклад громади, Іванівську чи ще якусь, які зробили більше. Так там всі один одного знають, вони домовилися, що сьогодні прийде комісія, за один вечір все село пройшла, чи за два, коли люди вдома, і потім прийняли рішення. В місті це неможливо, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Рішення виконкому про надання компенсації буде внесене до державного Реєстру пошкодженого та знищеного майна протягом трьох днів.

Додамо, кошти, отримані за пошкоджене житло в рамках програми “єВідновлення” можна витратити тільки на придбання будматеріалів або оплати послуг з ремонту житла у підприємців, які є партнерами-учасниками програми.