ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Наступ на самоврядування: міська рада звернулась до Президента України

Featured Video Play Icon

 Відсторонення Владислава Атрошенка від посади – це атака на місцеве самоврядування, переконані депутати Чернігівської міської ради. 8 грудня вони зібрались на позачергову сесію, єдине питання порядку денного якої – Звернення до Президента Зеленського як гаранта дотримання Конституції України.

Сьогодні поки вся країна воює за свободу і демократію, чиновники з Києва роблять все, щоб цю демократію знищити, займаються руйнівною політичною війною. Чи наближує ця війна нас до перемоги? Чи робить вона нашу державу сильнішою? переконаний – ні. Сьогодні в силах Президента зупинити знищення місцевого самоврядування та зберегти обличчя центральної влади в очах міжнародних партнерах, головне в очах людей, – секретар чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Підставою для Звернення стало рішення Яворівського районного суду Львівської області про відсторонення очільника Чернігова Владислава Атрошенка від посади міського голови на рік. Таке рішення суд виніс 7 грудня, в День місцевого самоврядування.

  • Як і ви, я шокований, вчорашнім рішенням Яворівського суду Львівського району Львівської області, яким в першій інстанції було ухвалено рішення про відсторонення міського голови Чернігова від керування містом, –  наголосив Олександр Ломако.

Олександр Ломако також зазначив, що рішення Яворівського суду перекреслило волю 80% чернігівців , які проголосували у 2020 році за Владислава Атрошенка і він вдруге був обраний на посаду міського голови.

Зверніть увагу на аргументацію. Через те, що водій міського голови на автомобілі дружини міського голови перетнув державний кордон, Яворівський суд відсторонює мера міста від виконання обов’язків. Це як взагалі можливо? Це демонстрація ставлення і до місцевого самоврядування, і до демократії в нашій країні з боку центральної влади. З юридичної точки зору це рішення АБСУРДНЕ. З політичної точки зору очевидно, що його ухвалили під тиском, згори. А з людської т.з це плювок в обличчя чернігівців, – підкреслив Олександр Ломако.

Повномасштабна війна показала, на що спроможне місцеве самоврядування. Очільники міст були зі своїми громадами в найтяжчі хвилини, про що у своїй промові до дня місцевого самоврядування говорив і Президент. І очільник Чернігова керував оточеним містом під обстрілами, забезпечуючи його обороноздатність. Чернігів отримав звання місто-Герой, а мера Атрошенка Президент нагородив орденом Богдана Хмельницького. Після вигнання окупанта місто одразу ж почало відновлювати інфраструктуру, житло містян та укріплювати свою обороноздатність.

–  В той час, коли українці воюють не лише за державність, а й за цінності, основними з яких є свобода і демократія, а місцеве самоврядування є основої демократії, центральна влада веде такі політичні ігрища, – додав секретар міської ради.

 Владислав Атрошенко у своєму публічному відеозверненні до Володимира Зеленського заявив, що рішення Яворівського суду є тиском на нього, що він буде оскаржувати рішення суду в апеляційних інстанціях.

–  За перебігом апеляційної справи спостерігатиме не лише українська, а міжнародна спільнота, Справедливий і неупереджений розгляд цієї справи- це справа честі для української демократії, для всієї української держави, та сприйняття країни міжнародними партнерами чия підтримка так важлива сьогодні, – підкреслив Ломако.

Обурені ситуацією і депутати. Вони одноголосно ( 23-ма голосами) проголосували за прийняття Звернення до Президента.

Говорити, що не один суддя у цьому вибачте вариться, це зрозуміло. але хочеться сказати правда переможе. Переможе демократія. І це виклик не міському голові – це виклик місту Чернігову і всім нам. Але  хочеться запитати яворівського суддю: пане суддя, можливо ви аналізували роботу міського голови? Можливо, ви були під час обстрілів? Можливо ви знаєте як працюють комунальні служби зараз? Можливо ви це врахували під час прийняття рішення щодо автомобіля і яке це взагалі має значення до того як зараз живе місто? –  зауважила Наталія Малець, депутатка Чернігівської міської ради (“Рідний дім”).

Олександр Шевчук — Я так само, як і мої колеги, отримав дуже багато звісток стосовно цієї ситуації і не тільки з Чернігівщини. Вся культурна еліта України до мене звертається і питає, а що це таке і ви знаєте — я не знаю як це можна пояснити, — підкреслив депутат Чернігівської міської ради (“Рідний дім”) Олександр Шевчук.

Зараз питання перемоги і питання максимальної згуртованості є найважливішими для українського народу. Ми і так вже перемогли, але ця перемога не буде такою швидкою, якщо ми своїми внутрішнім розбратом будемо відтягувати наші ресурси і нашу внутрішню єдність на інші питання, які другорядні. Те, що ми не можемо давати якісь корекції закону — це питання номер один: закон завжди один для всіх. Але, є питання до процедурних варіантів і тут треба їх розглядати в рамках закону і висновки робити в рамках закону, — зазначила Ірина Соломаха, депутатка ЧМР (Європейська солідарність).

Я хочу згадати ці страшні моменти кінця лютого і березня, коли наше місто вистояло завдяки повній згуртованості всіх людей різних політичних вподобань, професій, соціального статусу. І коли сьогодні ми вступаємо в цю внутрішню війну, не отримавши ще Перемоги в зовнішній, для мене це є шоком. Використання таких слів як “демократія”, “місцеве самоврядування” чи мають вони місце в лексиконі українців та чернігівців після такого рішення Яворівського суду? — обурилась Регіна Гусак, депутатка Чернігівської міської ради (“Рідний дім”).

Я не розумію, як це може бути, народом обраного голову відсторонити від обовязків це якийсь прецедент. Ми за нього! Ми будемо боротися і думаю всі висловляться на підтримку нашого мера, – наголосив депутат Дмитро Митрофанов.

На підтримку Чернігівського міського голови 8 грудня виступила і Асоціація міст України, яка засудила рішення Яворівського суду і підкреслила політичний характер цього рішення.