Факт-новини: оперативні сюжети

Написали крутий проєкт – отримали фінансування

Featured Video Play Icon

Проект Х-освіта це про сексуальну освіту молоді. В нашої молоді великий запит йде на заходи з сексуальною освітою, проте в нашій громаді дуже мало експертів, які би могли ефективно впроваджувати навчальні якісь програми, навіть немає взагалі програми на рівні міста по сексуальній освіті молоді, – зазначила представниця Ніжинської громади Ольга Опанасенко.

Так пані Ольга розповідає про свій вже реалізований проєкт в Ніжинській громаді. Разом з Тупичівською, Талалаївською, Сухополов’янською та Ріпкинською вона увійшла до 10-ки громад, які отримали кошти на втілення в життя своїх ідей. 

Серед них також проведення тренінгів з профорієнтації, створення велоточки, школа лідерства та дооблаштування молодіжного простору. 

Наш проект був для того, щоб організувати молодь і активізувати її в громаді в цілому. Молодь пише: коли буде наступне проведення заходу – відчиняємось, приходимо, граємо. В шашки, шахмати, теніс, десь якісь фільми подивимося. Тобто ми працюємо, – розповіла представниця Тупичівської громади Христина Науменко.

Навчитись проєктному менеджменту, здобути практичні навички, але найголовніше – закрити певні потреби молоді – з такими запитами, говорять учасники, вони прийшли на навчання. Саме тому написанню заявок передувало дослідження молодіжної політики в громадах.

-Цей проект важливий тому що зараз, в зв’язку з війною, людей більше став цікавити такий туризм як місцевий, регіональний. Також ми маємо безліч пам’яток, ми визначили, що в нашій громаді найактуальніше та найчастіше проводяться велозаходи, велопробіги, до нас заїжджають  різні люди з різних областей навіть, ми локально створюємо багато велозаїздів. Тож ми визначили, що в нас є точка, де переходяться більшість веломаршрутів – це між нашими найцікавішими такими туристичними об’єктами, тож встановлення на перехресті цих маршрутів додаткової велоточки буде мати успіх, – підкреслив представник Сухополов’янської громади Артем Андрющенко.

В цілому проєкт, в рамках якого молодь реалізувала свої ідеї, тривав понад 4 місяці. Учасники зазначають, за цей час багато навчались, обмінювались досвідом і тепер не бояться маштабувати свої проекти. 

-Дуже важливо, що вони змусили нас розробити проект, потім ми цей проект довершили, потім його полюбили, потім проаналізували і цей весь процес ми пройшли від початку до кінця. І тепер уже не страшно братися за реалізацію якогось іншого проекту.  Наш проект “Dream Work”, який ми реалізували в рамках цього проекту навчального “Dream” він є однією частиною нашої майбутньої програми профорієнтаційної  для всієї молоді громади ми отак хочемо його розмножити, розмасштабувати і втілювати це, – каже  представник Талалаївської громади Павло Серавін.

Реалізовані ними ідеї, говорять учасники – це надійний фундамент розвитку молодіжної політики в громадах. Вони змогли активізувати молодь і показати, що її чують. Наступне завдання, яке тепер ставлять перед собою – підтримувати цю зацікавленість.

-Ну проблемаі залишається – мала активність молоді. Вони не хочуть приймати участь в громадському житті, проте намагаємось їх якось “розтрусити”, “залучити” до таких заходів, навчити, навички якісь їм надати базові, сподіваємось що наша праця не марна. Навіть не сподівалися, проте після цих тренінгів у нас дві команди сформувалися, які поїдуть на UPSHIFT, – повідомила  представниця Ріпкинської громади Світлана Силенок.

Важливо навчити нашу команду, не просто нашу команду як працівників молодіжного центру, а команду наших активних волонтерів з числа молоді – це амбасадори молодіжного центру, які вже пройшли навчальну програму, вони є нашими офіційними представниками на рівні міста, вони проводять заходи і вони також хочуть впроваджувати сексуальну освіту на принципах “рівний-рівному” серед однолітків, серед підлітків, серед молоді, – зауважила представниця Ніжинської громади Ольга Опанасенко.


Молодіжні мікро-проєкти реалізовано в межах проєкту “Чернігівська обласна підтримка молоді”, що реалізується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри».