Новини

81-і роковини Корюківської трагедії

1 березня виповнюється 81 рік Корюківській трагедії.

Селище Корюківка на Чернігівщині було найбільшим населеним пунктом у Європі, який під час Другої світової війни повністю знищили нацисти під час каральної операції, яка відбулася 1–2 березня 1943 року.

Два дні 1,2 березня тривала кровава розправа над цивільним населенням Корюківки. До кінця другого дня селище майже повністю згоріло. 9 березня нацисти повернулися до міста, добили і допалили всіх, хто сховався, або втік до лісу.

Читайте також: Стрілянина у Прилуках: поліція затримала стрільця

Нацисти повністю знищили населений пункт: убили та спалили 6700 людей — від немовлят до немічних старих, спалили 1290 будинків, вціліло тільки 10 цегляних.

 Корюківська трагедія за кількістю жертв майже в 45 разів перебільшує білоруську Хатинь, в 41 раз — чеську Лідіцу, в 12 раз французький Орадур Сюр Глан.

На сьогодні вдалося встановити поіменно тільки 1893 жертви трагедії, а це – тільки 28 відсотків всіх вбитих під час каральної акції.

Корюківська трагедія – національний символ скорботи за всіма загиблими у всіх українських селах, знищених нацистськими окупантами в 1941–1944 роках. Чому для нас важлива ця памʼять? Серед іншого вона допомагає краще зрозуміти війну, яку сьогодні росія веде проти нашої держави. Спалюючи цілі села та вбиваючи від дітей до людей літнього віку, нацисти мали єдину мету – залякати й упокорити. Те ж мають на меті російські окупанти.