ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Мистецтво в укритті: новий арт-простір «ПідВал» презентував першу виставку

Featured Video Play Icon

 Відтепер повітряні тривоги не заважатимуть глядачам відвідувати художній музей, адже у його підвальному приміщенні, яке під час артобстрілів Чернігова використовувалось, як укриття, відкрився мистецький простір. Музейники його назвали «ПідВал».

До початку широкомасштабного вторгнення ми думали про те, що це приміщення, як прохідне між двома корпусами музею, ми повинні використовувати і як виставковий простір. Нажаль, не було цієї можливості. У кінці 22 – го року ми за бюджетні кошти зробили косметичний ремонт цього приміщення, – розповів директор художнього музею Юрій Ткач.

Представлена на відкритті «ПідВалу» фотоекспозиція репрезентує образи представників дискримінованих суспільних груп. «Важливо документувати людей, які тікають від війни та руйнувань. Ці зображення є знаковим документом, що залишиться в історії», – сказав в інтерв’ю виданню «Контраст» автор цих світлин Бедран Текін з турецького міста Діярбакир. З кінця 90-х років він є учасником фото та художніх виставок. Роботи Текіна виставлялися в галереях Турції, Європи, Америки.

Він дуже цікава творча людина і багато років він працює з різними групами населення, які живуть в місті Діярбакир, а саме з внутрішньо переміщеними людьми та біженцями. І на цій виставці представлені його роботи, його погляд на вихідців з різних культур, не тільки Туреччини. Тут є і представники грецької громади, і Вірменії, інших країн, які вимушено опинилися, як переселенці в місті Діярбакир, – зазначила співорганізаторка виставки,ТДМ «АмаТеа» Олена Росстальна.

У рамках програми VAHA хаби з центрами в Чернігові, Порто та Діярбакирі розробили спільний проєкт This Place. Кожен з хабів зробив свій внесок – фільм або серію фотографій. У листопаді минулого року чернігівський Art and Media Hub презентував у Порто фотороботи та документальний фільм про життя міста в облозі та після руйнувань, які зазнав Чернігів і його передмістя від рашиських снарядів.

Реакція була дуже емоційна. Кілька глядачів з зали просто виходили і я бачила, як люди плачуть від того, що вони побачили. Усі, хто був підходили і говорили: «Дякуємо, що ви про це розповідаєте, тому що події по – іншому виглядають з екранів телевізорів, – каже Олена Росстальна.

Зараз Чернігів приймає у себе експозицію, підготовлену турецьким хабом. Представлені для показу світлини Бедрана Текіна вже демонструвалися на виставках у різних містах світу.

Фото в основному чорно – білі. Я вважаю, що цим самим вони передають те, що треба побачити не відволікаючись на якісь барви, кольори. Я думаю, прекрасні кольори і одягу, і краєвидів. Але ми дивимось саме на людей, – підкреслив Юрій Ткач.

Фотовиставка триватиме в новому арт – просторі художнього музею до кінця лютого.