ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Музей Чернігова: у місті презентували концепцію майбутнього простору

Featured Video Play Icon

Унікальне місце, що крізь віки розкриє багату історію стародавнього міста та стане магнітом для молоді й туристів. У Чернігові презентували концепцію майбутнього Музею міста. Розмістити його планують у просторій будівлі 1912-го року, яка є пам’яткою архітектури — приміщенні колишнього інституту фізичних методів лікування, що на проспекті Миру. Музей стане не просто сховищем артефактів, а живим, інтерактивним простором, який дасть змогу поглянути в минуле міста з понад 1300-річною історією.

Створення музею в місті Чернігів, який ніколи не мав свого власного музею, це дуже важливий, відповідальний етап, і його треба робити разом із громадськістю, публічно. – Музейний простір міста Чернігова створюється передусім для молоді і для поколінь, які б побачили і відчули наше місто в майбутньому. І тому ми говоримо зараз не про себе, не егоїстично хочемо задоволити якісь академічні свої забаганки, а ми говоримо про той простір, який би максимально б сприймався нашою молоддю. Насамперед це школярі, які би могли для себе сформувати уявлення про наше місто у всіх епохах, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Нагадаємо, рішення про облаштування, забезпечення роботи та функціонування Музею міста в межах змін та доповнень до Програми розвитку туризму та промоції Чернігова на 2022–2026-й роки депутати та депутатки підтримали на позачерговій, 32-й сесії міськради 1-го червня 2023-го. Після голосування розпочалася активна робота громадських діячів та істориків на чолі з управлінням культури та туризму, аби зібрати наповнення та перейти від ідеї до концепції. Розробленням попереднього дизайну музейного простору займалася київська компанія «Amuseum», що спеціалізується на реалізації творчих проєктів.

Було б, з нашої точки зору, чудово, якби музей міста став стислим витягом, концентратом найкращої, найяскравішої інформації, яка б змушувала відвідувача, байдуже, звідки він, чи місцевий житель, чи з області, чи приїхав з-за кордону, чи просто з іншого регіону України, щоби цей музей став точкою пуску, після відвідин якого людині захотілося б піти і пройтися всіма туристичними стежками – Чернігова, відвідати, більш детально ознайомитися з пластом інформації, представленої в музеях, і затриматися в цьому місті, – зауважила Анастасія Гайдукевич-Качуро, музейна експертка, кураторка компанії «Amuseum».

Команда проєкту сподівається, що музей стане місцем, де відвідувачі зможуть відчути атмосферу міста та дізнатися про його роль у різні історичні періоди. Насамперед у часи російсько-української війни та оборони Чернігова.

Ми говоримо про ті експозиції, які вкрай важливі для сприйняття нашого міста в період із 2014-го до сьогодні. Усі ті події, які, особливо, у 2022-му відбувалися в нашому місті. Тому декілька залів обов’язково будуть приділяти цьому увагу багатьма інтерактивними засобами, щоб усі, хто відвідує музей, обов’язково мали якісь враження від нашого міста, особливо в цей період, – каже Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

Окрім виставкових зон, на кількох поверхах, зокрема, планується облаштувати коворкінг, дослідницький центр із мінібібліотекою та медіатекою, дитячу зону і крамницю. У Музеї міста використовуватимуть сучасні технології — хочуть встановити динамічний 3D-макет міста, облаштувати звукові зони для відтворення атмосфери різних епох та кінотеатр. Щодо експозиційної частини, дизайнери запропонували організувати її за принципом «щоденника міста».

Відповідно, тематичні блоки цього музею попередньо ми би пропонували такі, як «Щоденник давнього міста», щоб коротко, наскрізно, але максимально яскраво представити історію Давнього міста Чернігова. «Битви за Чернігів» — мілітарна історія, щоби показати цю тяглість опорного пункту Чернігова, яка прослідковується і відіграла важливу роль не лише в березні 2022-го року. Усі попередні історичні періоди Чернігів також відігравав таку ж роль. Це «Багатолике місто» — про те, яким є Чернігів, як він змінювався, із символічною назвою «Обличчя і шрами». Це історія про вулиці міста — «Тіні забутих вулиць», —і «Звуки міста. Голоси», – підкреслила Анастасія Гайдукевич-Качуро, музейна експертка, кураторка компанії «Amuseum».

Представлена концепція — це попереднє бачення, яке буде обговорюватися і коригуватися з урахуванням думок та побажань громади, та є лише початком втілення задуму. За словами Олександра Шевчука, подальшими кроками стануть доопрацювання візії, створення мультимедійних сценаріїв, планування реставрації будівлі та її пристосування до музейних потреб. Виконувати роботи місто планує поступово, залежно від фінансових можливостей.