Факт-новини: оперативні сюжети

Історичний музей Тарновського збирає експонати про війну росії проти України

Featured Video Play Icon

Що їли… Що вдягали… Чим обстрілювали Чернігів та навколишні села, чим вбивали цивільних… На чому стікали кров’ю та в чому горіли живцем— усі ці речі належали російським окупантам. Тепер вони — в обласному історичному музеї ім. Василя Тарновського.

Ці речі до музею передали українські військові, волонтери, жителі сіл, де зупинялися російські загарбники, за чимось працівники музею їздили самі.

Серед озброєння — ручні штрумові гранати, осколки градів, фрагменти ракети урагану.

Поки що у музеї думають, як саме експонуватимуть ці речі. За словами Євгена Населевця, облаштовуватимуть як окремі стаціонарні виставки, так і робитимуть тематичні інсталяції. 

На подвір’ї музею також можна побачити свідчення російської присутності. Ці ноші — з облаштованого окупантами шпиталю у Вишневому, де ворог зазнав людських втрат. На них видно сліди крові. А також надворі – рештки амуніції танкіста. Їх до приміщення не заносять через сморід.

Наразі музей не працює для відвідувачів. Працівники тим часом убезпечують експонати та закривають вибиті вікна — матеріали для цього їм передали волонтери, дещо доправили навіть у період активних бойових дій. А речі із росії поки збирають та реєструють. Та сподіваються показати їх людям 22 червня, у день початку нацистського наступу 1941 року.