Факт-новини: оперативні сюжети

Мова міжнародного спілкування: як легко вивчити англійську?

Featured Video Play Icon

Мені дуже подобається вивчати англійську мову, це дуже цікаво, – школярка Марія вивчає англійську з раннього дитинства та мріє стати поліглоткою. Вона  уже легко розуміє відео в соціальних мережах та вільно листується з носіями мови. У свої 12 дівчинка опановує і німецьку. Тому може поділитися власним досвідом з тими, хто тільки починає оволодівати іншомовною лексикою.

Наприклад, коли слова вчиш, то можна на картках їх написати, слова, які потрібно тобі вивчити, а на зворотному боці їхній переклад. Таким чином можна себе постійно перевіряти, поки не запам’ятаєш, – говорить дівчина.

Найближчим часом англійська може стати не лише засобом спілкування з іноземцями. Нещодавно Президент зареєстрував законопроєкт “Про застосування англійської мови в Україні”. Серед іншого, вона буде обов’язковою в освіті, а фільми та телепрограми транслюватимуться мовою оригіналу. До такої ініціативи містяни ставляться схвально, кажуть, і самі активно вивчають англійську: 

  • Я вважаю, що англійська дуже важлива, це мова міжнародного значення. Я дуже серйозно ставлюся до вивчення мови. Вважаю, що зараз, коли дуже багато українців в Європі, – це можливість спілкуватися.
  • Я тільки за, що англійська мова буде більш популярною, ніж була. Дитина моя, звичайно, навчається англійської, ми ходимо також і до репетитора додатково, крім того, що у школі вивчаємо.
  • У школі вивчала німецьку, англійську не вивчала зовсім, але дуже позитивно ставлюся до цього нововведення, нарешті я почну її вивчати.00:21))

А ось юні чернігівці зізнаються: англійська вже часто ставала їм у нагоді, особливо під час подорожей:

  • Коли я з родичами за кордон їхав, там англійська мова була дуже важлива, бо не можна було нічого зробити: ні попросити їжу, ні номер зняти.
  • Коли ми виїжджали за кордон, там розмовляли англійською і я добре розумів.

Вивчати англійську можна як із викладачем, який знає та застосовує різноманітні методики, так і самостійно, за допомогою мобільних додатків та інтернет-ресурсів. Проте, як зазначає педагогиня та директорка приватної мовної школи Оксана Вахіль, вони не є основним джерелом вивчення мови, адже допомагають лише з базовими навичками, зокрема поповненням словникового запасу.

Якщо ви хочете познайомитися з мовою, якщо ви взагалі не маєте часу на викладача – це гарний спосіб розпочати знайомство, протестувати взагалі як вам ця мова, взагалі зрозуміти як ви її вивчаєте, але я б не зупинялася на цьому як на основному. 

Найголовніше – це внутрішня мотивація, тобто вам потрібно зрозуміти, навіщо вам потрібна мова. Ви хочете її використовувати для подорожей, ви хочете використовувати її для роботи.  

Навіть якщо у вас немає зараз можливості знайти викладача, знайдіть подругу, знайдіть знайомого, скооперуйтеся з чоловіком, з вашими старшими дітьми.

Чим більше ми будемо знати мов, тим наш мозок буде пластичніший, більше нейронних зв’язків у нас буде, більше можливостей спілкуватися з різними людьми, – говорить Оксана Вахіль, директорка приватної мовної школи та авторка методик.

Опанувати іноземну мову цілком реально в будь-якому віці, додає педагогиня. Для цього необхідно щоденно вивчати нову лексику, розвивати граматичні навички, читати та працювати над вимовою. Також філологи радять переглядати фільми  та слухати музику мовою оригіналу.