ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Моляться під храмом та забирають речі: що відбувається біля Троїцького собору?

Featured Video Play Icon

Починаючи від голгофи, престолу та ікон і закінчуючи молитовниками, рясами й всіляким іншим церковним начинням. Так, під контролем правоохоронців і співробітників заповідника “Чернігів стародавній”, на балансі якого перебуває будівля Троїцького собору та кілька пам’яток всередині, священники і парафіяни забирають із храму майно, що належить власне релігійній громаді – тепер воно зберігатиметься в інших спорудах монастиря.

– Згідно наших домовленостей – вчорашніх і сьогоднішньої заяви від отця Ігоря з проханням надати дозвіл з 12-ої до 20-ої години винести особисті речі і речі релігійної громади, які потрібні для обряду, зараз це все дійство відбувається. За процесом слідкує “Чернігів стародавній”, заповідник фахівці, які по переліку, по списку, який є, слідкують за тим, щоб не були винесені речі заповідника, які перебувають на обліку. Мощі залишаються, панагія залишається, хрест залишається, ланцюжок до них залишається, – розповів в.о. генерального директора “Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній” Андрій Лісовий.

Напередодні, у приміщенні Троїцького собору, а також інших найдревніших православних храмах Чернігова і України як от П’ятницька та Іллінська церкви, Спасо-Преображенський та Успенський собори, почала працювати комісія Міністерства культури. За її інформацією, а також матеріалами попередньої інвентаризаційної комісії, вищезгадані пам’ятки подекуди в жахливому стані і потребують невідкладних реставраційно-консерваційних робіт, що неможливо під час релігійної діяльності. Тому їх опечатали і закрили для парафіян. 

Орієнтовно впродовж місяця комісія із залученням спеціалістів має детально оглянути і оцінити, зокрема і за допомогою 3D-сканування, 26 об’єктів, серед яких культові і господарські споруди, та визначити подальші заходи для їх збереження. В тому числі, і щодо можливості залучення міжнародних донорів.

Водночас, віряни УПЦ, що позиціонує себе як українська церква, але де-факто залишається складовою російської православної, вважають такі дії держави протиправними. Цього дня деякі з них прийшли допомогти з майном та помолитися під храмом. 

На початку громада хотіла зайти повним складом в кількості 50 чоловік від 500-от названих, але тоді не можна було б забезпечити збереження речей, то ми на упередження переговорили, погодили, і зараз тільки чотири представники громади знаходяться в церкві для того, щоб винести важкі речі, – підкреслив Андрій Лісовий.

Попри обмеження доступу до головної споруди ансамблю, власне територія Троїцько-Іллінського монастиря залишається відкритою. Як повідомив напередодні секретар чернігівської єпархії УПЦ (МП), всі богослужіння залишаються на своїх місцях, однак правитимуться у Введенському храмі – єдиній двобанній трапезній церкві зі збережених на Лівобережжі.