Факт-новини: оперативні сюжети

«Місто королів» очима дітей: юні чернігівці поїхали до Реймса

Featured Video Play Icon

Останні приготування і група з 15 чернігівських підлітків, що втратили одного з батьків на фронті, вирушить до культурної столиці Франції та нашого міста-побратима — Реймса. Там вони проведуть два тижні: познайомляться з національними традиціями, архітектурою та відвідають різноманітні майстер-класи. До подорожі готується і чотирнадцятирічна Вікторія. Її тато загинув у перші дні повномасштабного вторгнення, під час оборони Чернігова. Дівчинка каже: колись про таку мандрівку і мріяти не могла, а зараз поїде до Реймса та навіть житиме у французькій родині. 

Я б хотіла побачити Францію, який там менталітет людей, хотіла б дізнатись, який в них характер, порівняти з Черніговом, – каже чернігівка Вікторія.

Зазначимо, Реймс – це місто в історичній області Шампань, в якому поєднуються давнина та сучасність. Під час подорожі діти побачать готичний собор, який протягом тисячі років служив місцем коронації французьких монархів. Саме тому Реймс прозвали “містом королів”. 

Ця група складається з дітей віком від 13 до 15 років, це учні 8-9 класів. Дати цієї поїздки були так підібрані, що вони зможуть взяти участь у святкуванні найбільшого французького свята – День Бастилії. Вони зможуть зануритися в цю святкову атмосферу, познайомитися з традиціями французького народу, з величчю міста Реймс, – розповідає Наталія Хольченкова, начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій  ЧМР.

Та не екскурсіями єдиними — також підлітки відвідають місцевий аквапарк і планетарій. Як розповіли батьки, для їхніх дітей, які пережили біль втрати, подорож до Європи — можливість відпочити та відволіктися від поганих думок.

Матері дітей кажуть:

  • По-перше, це дуже приємно. Я знаю, що не всім така можливість випала. На жаль, це не дуже з приємних обставин сталася така подорож, але треба взяти з цього позитив. Я і донька, ми дуже вдячні цій організації за те, що вони дали можливість моїй доньці побачити світ, побачити не просто якусь країну, а саме Францію, наблизитися до Парижу і так далі.
  • Нікуди не виїжджали ми. То я думаю, що важливо для нього. Він хоче познайомитися з дітьми з іншої країни, поспілкуватися.

Супроводжуватимуть дітей у мандрівці заступниця начальника відділу розвитку освіти міського управління освіти Інна Дешко та вчителька французької мови Ярослава Макогон. Вони завжди будуть поруч та, у разі необхідності, допомагатимуть дітям долати мовний бар’єр.

Сторона, яка нас буде приймати, вони розробили книжечки для дітей з необхідною лексикою, а також дали посилання на програму, завдяки якій вони будуть спілкуватися. У нас є свій чат в телеграмі, ми будемо там спілкуватися, і будь які питання, які будуть виникати у Франції, сподіваюсь, що у нас будуть не дуже такі питання негативні, а більш позитивні, то я буду допомагати їх вирішувати, – зазначає Ярослава Макогон, вчителька французької мови школи №1.

Нагадаємо, безстрокову угоду про партнерство між Черніговом та Реймсом виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако спільно з мером Реймса Арно Робіне та президенткою Великого Реймса Кетрін Вотрен підписав 8 травня під час свого робочого візиту до французького міста. Відтоді обидві сторони почали активно працювати над реалізацією цієї подорожі, зазначила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій Чернігівської міської ради Наталія Хольченкова.

Майже рік тому, коли ми тільки почали обговорювати співпрацю з містом Реймс, пан мер, Арно Робіне, відразу запропонував таку ідею як початок співпраці. І ми дійсно вважаємо, що це дуже гарний початок плідної майбутньої співпраці. Яка буде, ми впевнені, на користь як мешканцям Реймса, так і мешканцям Чернігова, – говорить Наталія Хольченкова. Наступним напрямком співпраці міст стане навчання за обміном. Вже у вересні група студентів із чернігівських університетів відправиться до Реймса, аби отримати нові знання та досвід