ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіальний комплекс у Ялівщині: з чого розпочнуть реалізацію проєкту?

Featured Video Play Icon

В Чернігові триває робота зі створення меморіального комплексу в Ялівщині, де під час боїв за місто ховали як військових, так і цивільних. Цього року на його облаштування  місто витратить лише 20 мільйонів гривень з необхідних 43-х. Решту робіт проведуть у 2024-му. Про це поінформував в.о. міського голови Олександр Ломако на щотижневій нараді у муніципалітеті.

Ми подивилися проєкт і ми в цьому році зробимо тільки найбільш необхідні роботи – це облаштування території, під’їздів всіх необхідних і самих безпосередньо поховань, – зазначив Олександр Ломако.

Наразі за активної участі родичів і близьких воїнів, які спочивають у Ялівщині, створено ескіз меморіального комплексу. Саме вони співпрацювали з проєктною організацією і фактично є замовниками його створення. Для близьких загиблих Героїв, оборонців Чернігова питання облаштування могил важливе і невідкладне, адже минуло вже більше півтора року з часу захоронення.

Я хочу, щоб всі чітко розуміли, що це наші Герої. І всім, хто вважає, що їх не потрібно вшановувати, потрібно взяти і подивитися в очі рідним, близьким, батькам загиблих наших Захисників. Думаю, питань про це не буде. Тому що героїв треба вшанувати, героїв треба поважати, – підкреслив Олександр Ломако.

Нагадаємо, під час боїв за Чернігів на старому кладовищі у Ялівщині поховали 1188 людей, серед яких 75 військових. Це було необхідно, адже на Яцево стояли російські війська. Гідно вшанувати пам’ять героїв-оборонців Чернігова – обов’язок громади.

Той, хто не був тут в березні, не зрозуміє, що тут відбувалось, і не зрозуміє, що хлопці умовно з автоматом виходили на БТРи і танки, ховалися за стогом сіна. Всі забули, що саме завдяки цим людям Чернігів – місто-герой. Тому якщо хтось хоче попіаритися, хай обере будь-який інший об’єкт, тому що потім йому буде дуже важко жити, як мінімум зі своєю совістю, – зауважив начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

Втім, як повідомив під час наради  Олександр Ломако, в Чернігові є люди, які прагнуть запобігти створенню меморіального комплексу будь-якими методами.

Я знаю, у мене є достовірна інформація, що деякі блогери, які тут на сесії сидять разом з депутатами, вони вже намагаються за гроші – це ж треба мати стільки цинізму – за гроші завтра організувати мітинг під міською радою, привести якихось людей, які потримають плакати і влаштують тут політичне шоу. В когось політичний сезон починається і він відправляє силові структури, щоб вони робили обшуки, в когось політичний сезон починається з того, що вони з плакатами когось відправляють за гроші. Там суттєві кошти, більше 1000 гривень щоб постояти півгодини з плакатом під міською радою. Я думаю, що вони когось і знайдуть. В вас ще є день, одумайтесь. Не треба спекулювати на цих святих речах, – підкреслив Олександр Ломако.

Згідно з ескізом меморіального комплексу в Ялівщині, поховання там матимуть уніфікований вигляд: з вертикальною плитою, де буде розміщена фотографія похованого, та горизонтальною з гербом України і невеликим місцем для висадження квітів.