Факт-новини: оперативні сюжети

Нову концертну програму готує симфонічний оркестр «Філармонія»

Featured Video Play Icon

Для багатьох людей, які приходили на наші концерти – це півтори години насолоди справжнім відчуттям, яке дає забутися в цьому стані війни, – говорить в.о.директора оркестру, артист оркестру Микола Величко.

В останнє оркестр “Філармонія” під орудою Миколи Сукача виходив на сцену у лютому 2022-го. З початком повномасштабного вторгнення колектив припинив творчу діяльність. Музиканти, що залишились в місті, зібралися тільки в листопаді. З того часу оркестр зіграв 10 концертів. Нині в ньому працює лише половина довоєнного складу артистів.

-Зараз є люди, які відсутні, вони виїхали за кордон. Багато наших музикантів боронять нашу державу, – повідомив Микола Величко.

-Біля 30 наших працівників зараз знаходяться на службі в ЗСУ. Хто прикордонник, хто в теробороні, хто в інших військових підрозділах. І повістки по сей день надходять, – додає директор філармонійного центру Сергій Теребун.

Диригент оркестру “Філармонія” Андрій Шевчуковський пішов добровольцем у військо, але зв’язок з колективом не втрачає.

-Він дуже радий, що у нас виходять якісь програми. Він може щось рекомендувати. Якісь питання ми можемо спільно вирішувати, наскільки це можливо. Коли у нього є час, – зазначає в.о. диригента оркестру, артист оркестру Михайло Скидан.

 Михайло Скидан, перша скрипка симфонічного оркестру, наразі тимчасово займає місце Миколи Сукача за диригентським пультом.

-Це не так просто.Стати і зробити так, щоб оркестр звучав і виконував такі програми. Багато залежить і від самих оркестрантів, від їх професіоналізму та бажання грати, – підкреслює  Михайло Скидан.

 До речі, Микола Сукач братиме участь в анансованому у травні концерті. Другий диригент симфонічного оркестру Міцунобу Такая, який за 20 років зіграв у місті понад 100 концертів, у перші дні війни підтримав у соціальних мережах своїх чернігівських колег та Україну. В інтерв’ю японському щотижневику “Тюніті Симбун” Міцу зазначив : ” Я обов’язково повернусь до Чернігова, коли оркестр повернеться у стрій”.

Приємно, що ми очікуємо на їх візит. Я думаю…Не думаю, а впевнений, на осінь ми поновимо наші “Сіверські музичні вечори”. Ми вже працюємо над формуванням програми. І десь у жовтні нас очікують цікаві новини, – запевнив Сергій Теребун.

 Наразі оркестр “Філармонія” готує спільну програму з хоровими колективами міста, де звучатиме музика чернігівського композитора Юрія Захожного – Катренка.