Факт-новини: оперативні сюжети

Меморандум не працює. Де знайти методику компенсації різниці в тарифах на тепло?

Featured Video Play Icon

Меморандум про компенсацію різниці в тарифах на тепло, укладений між НАК “Нафтогаз”, Офісом Президента та Асоціацією міст України у вересні 2021 року, не виконується. Про це заявив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко 18 лютого на засіданні регіонального відділення Асоціації міст.

За його словами, громадам необхідна чітка компенсаторна процедура через Мінсоцполітики.

Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України наразі об’єднує 39 міських, селищних та сільських рад Чернігівщини. Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан розповів, що методика компенсації, про яку говорив Владислав Атрошенко, давно існує. Вона була проведена Мінрегіоном через уряд і вже три місяці лежить непідписаною у прем’єр-міністра.

Члени регіонального відділення Асоціації міст погодилися також, що реформа децентралізації має бути доведеною до кінця, а місцеві податки, такі як акцизний збір, повинні залишатися в бюджетах громад.

Обговорили під час засідання і організацію територіальної оборони області. Олександр Слобожан розповів, що у Верховній Раді є група народних депутатів, які планують подати зміни до бюджетного кодексу, щоб витрати на тероборону повністю покривала держава. Таким чином зникне необхідність приймати місцеві програми підтримки, як це зробили чернігівська міська та обласна ради.

Члени регіонального відділення Асоціації міст обрали також нового виконавчого директора. Тепер замість Михайла Литвина цю посаду займатиме ексголова Чернігівської райради Микола Силенко. Олександр Слобожан вручив Подяку від Голови Асоціації міст України Віталія Кличка міському голові Владиславу Атрошенку за вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування.