Факт-новини: оперативні сюжети

Медичний канабіс: скільки важкохворих на Чернігівщині потребують знеболення?

Featured Video Play Icon

Медичний канабіс – не панацея, але він здатен значно полегшити страждання важкохворих. Зокрема тих, хто бореться із раком. У паліативному відділенні Чернігівського медичного центру сучасної онкології на лікуванні перебуває 28 пацієнтів, а взагалі відділення розраховане на 35 і воно майже завжди завантажене, каже лікар Роман Палій. Його пацієнти знаходяться у важкому стані і у більшості з них больовий синдром, з яким потрібно боротися. Препарати на основі канабіноїдів здатні впливати і на інші фактори, що полегшують життя важкохворих, зауважує лікар.

Я мав практику з використанням цього канабісу закордоном і ефект феноменальний. В першу чергу це знеболюючий ефект, в другу він дає такий певний седативний ефект. І одна із таких важливих складових, що канабіс підвищує апетит у цих хворих, – розповів  в.о. завідуючого відділенням паліативної допомоги Чернігівського медичного центру сучасної онкології Роман Палій.

З Ніжина на лікування в паліативному відділенні Чернігівського медичного центру сучасної онкології приїхала пані Валентина. Жінка каже, її три роки турбували болі у спині. До лікарів звернулася не одразу і почула діагноз, який ошелешив.

– Онкологія, рак шийки матки. І пішли побочки різні, нирка відмовила, больовий синдром – ходить не можна, – каже  пацієнтка Чернігівського центру сучасної онкології Валентина.

Валентина так само, як і більшість з тих, хто проходить тут лікування, відчуває постійний біль. Жінка сумлінно виконує вказівки лікарів, але до знеболювальних ставиться з осторогою. Медики пильно стежать за курсом лікування і для кожного пацієнта дозування препаратів підбирають індивідуально.

– Він мені кожен раз підбирає, щоб між ліками був більший проміжок, щоб не так часто колоти, бо все ж наркотики. Не хочеться, – зазначає Валентина.

Керівник медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка розповідає, болі відчуває кожен другий пацієнт, особливо після проведення хіміотерапії. Знеболюючі препарати, які традиційно застосовують для полегшення страждань онкохворих, мають більш важкий вплив на організм.

Ми маємо достатню категорію наркотичних анальгетиків, які забезпечують достойну якість термінальним пацієнтам. Так, це препарати, на мою думку, агресивніші ніж канабіс. Чому ми розглядаємо препарати на основі канабісу? Тому що дія їх не така токсична, як наркотичних анальгетіків, – зауважив  в.о. генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка.

Верховна Рада України 13 липня цього року ухвалила законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Медичну марихуану досліджують і активно застосовують в світі задля лікування. Вона дозволена в 56 країнах, серед яких Німеччина, Великобританія, Франція, Чехія, Польща. В Україні ж, у випадку прийняття закону, буде обмежений і контрольований державою обіг для чітко визначених цілей – медичних, промислових і науково-технічних. Медикам потрібно вже зараз надати шанс пацієнтам на максимальне комфортне життя, наголошує Олександр Заїка.Тому він, як і його колеги, сподівається на позитивне вирішення даного питання.

Можна сказати, що це перемога для пацієнтів. Особливо для тих, які отримують паліативне лікування. Призначатися вони будуть виключно за показами, лікар буде їх призначати. Ми не бачимо в цьому питання. Тому що ми, наприклад, дуже багато використовуємо наркотичних аналогів, які контролює держава, і ми не бачимо в цьому проблем. Взяти той же морфій, який у нас паліативні пацієнти у великих дозах отримують. Це все контролюється відповідними органами і державою. І це працює. Я думаю можна буде зробити так і з препаратами на основі канабісу, – зазначає  Олександр Заїка.

В суспільстві ця тема викликала жваве обговорення, зокрема люди побоюються, що марихуана з’явиться у вільному продажу і буде доступною навіть для дітей. Законотворці ж обіцяють, право призначати препарати з канабісом матимуть саме лікарі, і продаж здійснюватиметься виключно за рецептами.

-Не всім його буду призначать, тому що хворі, які знаходяться в нашому відділенні, в них не завжди наявний больовий синдром. Але хворі з больовим синдромом 100% будуть отримувати цей препарат, – каже Роман Палій.

– В Україні десь більше мільйона зареєстровано онкологічних пацієнтів. І це хвороба, яка вже є хронічною, і дуже часто повертається з больовими синдромами. Тому препарати на основі канабісу – це препарати, які вкрай необхідні пацієнтам для паліативної допомоги, – підкреслює  Олександр Заїка.

Застосування канабісу в медичних цілях може допомогти не лише онкохворим. Такі препарати використовують при епілепсії, захворюваннях імунної системи, астмі, хворобах Альцгеймера та Паркінсона. В тому числі їх потребують поранені та військові із посттравматичними стресовими розладами.