НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові з’явиться «Латвійське модульне містечко»

Featured Video Play Icon

 12 модульних будинків для містян, які втратили домівки через війну, протягом вересня – грудня  передадуть місту в рамках співпраці з Міністерством економіки Латвійської Республіки. Як повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако,  встановити їх планують на вулиці Дрозда, де місто завершує будівництво модульного містечка у співпраці з Товариством Червоного Хреста в Україні.

– Я би назвав їх більше, як квартири невеликі, тому що це повністю облаштовані 55 кв. м, будинки, де можна жити, це по суті двокімнатні квартири і 12 родин, які постраждали і чиє житло було зруйноване зможуть туди заїхати, я сподіваюсь, найближчими місяцями. Ми маємо графік поставки з 22-го вересня по 20-те грудня вони будуть в Чернігові. Місто на себе бере роботи по монтажу, по фундаменту, облаштуванню прилеглої території і встановленню.  Ми дамо спеціальну назву цьому місцю –  чи місце дружби Чернігова і Латвії чи Чернігово-Латвійської дружби і зробимо спеціальну назву цьому містечку, – зазначив в.о. Чернігівського міського глови Олександр Ломако.

Напрямки співпраці були визначені ще у травні ц.р. під час зустрічі  міністра економіки Латвійської Республіки Ілзе Індріксоне, Надзвичайного і Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні Ілгварса Клява з в.о. Чернігівського міського голови Олександром Ломако. Окрім поставки модульних будинків йшлося тоді й про забезпечення дошкільних навчальних закладів меблями та обладнанням для ігрових майданчиків. Під час чергового візиту до Чернігова Ілгварс Клява запевнив, що Латвія і надалі допомагатиме Чернігову у відбудові.

  – Переважно це школи, освітні заклади, потім дитячі садочки, медичні заклади — так виглядає список пріоритетів, принаймні, на цей рік. Але також є інші об’єкти, зокрема житловий фонд та інша соціальна інфраструктура, – повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

Соціальні об’єкти міста відновлюються після російської агресії силою громади,  за допомогою держави та багатьох міжнародних партнерів. Зауважимо, Латвія одна з перших прийшла на допомогу чернігівцям одразу після деокупації міста. 

– У нашого міста склалися вже давні, історичні, дуже теплі стосунки з Республікою Латвії. Місто Огре наш партнер, у нас дружні стосунки з мером, він був тут. Перший раз він приїхав у Чернігів, якщо я не помиляюсь, це було 7-ме квітня, це було лише через тиждень після того, як ворога відігнали від нашого міста. Це була надзвичайна демонстрація підтримки, сміливості і те, що ми разом в цій боротьбі, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, окрім матеріальної допомоги латвійські партнери демонструють моральну підтримку чернігівцям у боротьбі за наші спільні ідеали  – цінності свободи, демократії, місцевого самоврядування.