НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ракетний удар: у лікарнях Чернігова перебувають поранені містяни

Featured Video Play Icon

– Почув звук такий, наче літака. Підняв голову, й де Шевченка, 9, приблизно там, з арки вилітає ракета, й це буквально доля секунди — і взрив.

Олександр Сорока — чернігівець, який зранку 19 серпня був неподалік обласного музично-драматичного театру. Каже, у той день приїхав по своїм справам, припаркував авто і, відійшовши від нього на декілька кроків, відчув силу вибухової хвилі. Після цього чув голосні крики та бачив людей, що лежали на землі.

– Перше, що я подивився — чи все нормально з ногами, чи вони на місці. Дивишся — усе добре, з ноги тільки йде кров уже, таке відбувається. Звідки не взявся — виходить якийсь хлопець, мабуть, військовий, чесно не скажу. Хотів би його знайти і сказати велике дякую. Він підбігає, у нього вже була сумка, турнікет, ножиці. Він мені швидко все розрізав, замотав. Велике дякую!, – зазначає постраждалий Олександр Сорока.

Унаслідок вибуху Олександр дістав поранення ноги та стегна. Уже третій тиждень він відновлюється в Чернігівській міській лікарні № 2. Чоловік сподівається: зовсім скоро поїде додому.

– На той момент, коли відбулася ця страшна трагедія, до нас на лікування надійшло більше ніж 50 пацієнтів. З них 14 було госпіталізовано. Це різні поранення, пов’язані з мінно-вибуховими травмами, неврологічні стани, ортопедичні, травматологічні. На сьогодні із цих 14 пацієнтів, які надійшли на лікування — у лікарні знаходиться троє. Вони середнього стану тяжкості, – повідомив директор КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» Владислав Кухар.

У день, коли росіяни поцілили в драмтеатр, поранених також доставляли в міську лікарню № 3. Загалом, туди за допомогою звернулося 11 людей, двоє з них було із черепно-мозковою травмою. Наразі всіх постраждалих виписали. Водночас, в обласній лікарні залишається п’ять пацієнтів, їхній стан стабільний. 12-річну Ксенію Вербицьку, яка в той день також була неподалік драмтеатру, прооперували в Охматдиті, де вона й досі відновлюється. У Чернігівській обласній дитячій лікарні під наглядом медиків перебувають четверо дітей.

– Одна дівчинка знаходиться в ортопедо-травматологічному відділенні, стан її середньої важкості. Попереду ще очікується оперативне втручання. Троє діток знаходиться у відділенні реабілітації, – розповіла медична директорка КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Наталія Сергійчик.

Нагадаємо, унаслідок прямого влучання ворожої ракети в Чернігівський обласний музично-драматичний театр постраждало 214 людей. У той день у будівлі проходив раніше анонсований захід — «Люті пташки. Демо День». Обставини чергового російського терору проти мирних чернігівців продовжує розслідувати Служба безпеки України.