Факт-новини: оперативні сюжети

Медобстеження та безкоштовні ліки: на Чернігівщині продовжують працювати мобільні бригади лікарів

Featured Video Play Icon

Препарати для зниження артеріального тиску, розрідження крові, таблетки для діабетиків та засоби для покращення функцій щитоподібної залози. Ці та інші ліки мобільна бригада лікарів привезла до ФАПу села Шибиринівки 2 березня. Місцеві жителі кажуть, через розбиті дороги та проблеми з транспортом вони були ніби відрізані від цивілізації і не завжди могли пройти повноцінне обстеження в лікарнях з необхідним обладнанням. Тепер медики самі приїжджають до них.

Можна отримати безкоштовно і ліки, і привезти на щеплення, не везти в Михайло-Коцюбинське дитину, а привезти сюди, в Шибиринівку на щеплення, – говорить мешканка села Катерина. 

Цей фельдшерсько-акушерський пункт охоплює кілька невеликих сіл, в яких немає медичних працівників. Мобільні бригади допомогу надають всім, не зважаючи на наявність декларації з лікарем.

-Наш виїзд зорганізований завдяки “Асоціації сімейної медицини України” за підтримки ВООЗ і таких виїздів у нас в місяць буває не менше шести, вже працюємо ми так протягом року, після того як пройшла деокупація і на нашу територію зайшов такий проєкт, і тому ми почали таку роботу, – розповідаєзавідувачка Михайло-Коцюбинської амбулаторії ЗПСМ Наталія Косовець.

За один виїзд лікарі оглядають близько сорока пацієнтів. Здебільшого за допомогою звертаються люди з серцево-судинними хворобами, проблемами із суглобами та захворюваннями легень. 

– При прийомі ми збираєм скарги, анамнез захворювання, коли людина захворіла, проводиться огляд клінічний людини, вимірюється тиск, вимірюють пульсоксиметром сатурація і пульс. У нас єсть безконтактний термометр, плюс маємо можливість зробити кардіограму на місці і виміряти цукор в крові, – розповідаєсімейна лікарка Михайло-Коцюбинської амбулаторії ЗПСМ Олена Мельник

Наталія Павлівна, яка торік пережила російську окупацію, згадує: підвозу ліків не було, тому пенсіонери виживали завдяки запасам. Зараз же, безкоштовні препарати, що надають мобільні бригади, є дуже важливими для соціально-незахищених категорій населення.

– Я прийшла, мені поміряли тиск, все мені зробили. От горла отримала, от тиску отримала і от суставов отримала. Все, що мені потрібно, те отримала, спасибі, – каже Наталія Павлівна .

Після деокупації медики констатували збільшення інфарктів та інсультів. Відкладений візит до лікаря загострив інші хвороби. Через стрес, що селяни отримали під час активних бойових дій, збільшилася кількість скарг на ментальні розлади. Тому лікарі проходять тренінги з mhGAP терапії, аби ефективно підтримувати психологічне здоров’я пацієнтів.