Новини

Підземні резервуари та замасковані входи: на Чернігівщині викрили підпільний спиртзавод

Детективи Територіального управління БЕБ у м. Києві спільно зі співробітниками УСБУ в Чернігівській області викрили державний спиртзавод на Чернігівщині, який підпільно виготовляв підакцизні товари. Вилучено майже 100 тонн спирту.

Про це повідомляє БЕБ на власному сайті.

Читайте також: Привласнив понад 1 млн грн на ремонті школи: на Чернігівщині повідомили про підозру сільському голові

Правоохоронці провели обшуки на офіційно не працюючому державному підприємстві. Його виробничі потужності були ретельно замасковані. Будівля, де вироблявся фальсифікат, не мала дверей окрім невеликого вікна у стіні. Через нього відкривався доступ до прихованого приміщення, де зберігався контрафакт. Через це ж вікно подавався шланг, зʼєднаний з резервуарами, за допомогою якого бочки вантажівки наповнювалися спиртом.

Окрім того, на території заводу виявили заховані підземні резервуари та бочки з сировиною, яка ймовірно використовувалась для виготовлення спирту.

За версією слідства, службові особи держпідприємства купували за готівку у підконтрольних суб’єктів господарської діяльності сировину (кукурудза, присадки тощо), яку потім використовували для виробництва спирту на території заводу. Спиртовмісна продукція надалі транспортувалася до столиці.

За результатами обшуків детективи БЕБ спільно зі співробітниками УСБУ в Чернігівській області виявили на території підприємства та вилучили майже 100 тонн незаконно виготовленого спирту.

Також на одному з блокпостів Чернігівщини була зупинена вантажівка, яка прямувала у бік Києва. У кузові автомобіля знаходилося 25 тонн незаконно виготовленого спирту.

Автомобіль був обладнаний, так званою, запобіжною кнопкою та складним механізмом, що змінює хімічний склад вмісту бочок.

Зокрема до кожної з 5-ти ємностей була підведена крапельниця, після натискання «запобіжної кнопки», в бочки мали б поступити хімічні речовини, які перетворили б їх вміст на омивач для скла.

Під час огляду автомобіля водій намагався натиснути запобіжну кнопку, однак правоохоронці встигли його зупинити.

Незаконно виготовлений спирт вилучено.

Встановлено також, що до незаконної діяльності причетні співробітники ГУ Державної податкової служби у Чернігівській області.

Довідково: Ліцензію заводу було скасовано пів року тому, коли працівники акцизного департаменту ДПС зафіксували серйозні порушення в роботі підприємства. Після цього розпочалася судова тяганина. Адміністративний суд за позовом підприємства зупинив дію рішення ДПС про анулювання ліцензії, але апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції.

Відтак, завод не мав ліцензії для виробництва продукції, а його устаткування мало б бути опломбоване. Наразі завод перебуває в управлінні Фонду державного майна України.

Досудове розслідування за ч. 2 ст. 204 ККУ здійснюють детективи ТУ БЕБ м. Києва за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Чернігівській області та процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.