Факт-новини: оперативні сюжети

80-ті роковини Корюківської трагедії: непокаране зло повертається

Featured Video Play Icon

  80 років тому, 1–2 та 9 березня 1943 року, сталися масові вбивства мешканців Корюківки нацистами, що дістали назву Корюківська трагедія. Тоді околиці міста були місцем активної діяльності радянських партизанів, що і спричинило каральну операцію. За даними істориків, жертвами стали 6700 мирних мешканців, а сам населений пункт тоді майже повністю знищили. Це найбільша трагедія часів Другої світової у Європі. Пам’ять жертв Корюківської трагедії в Україні вшановують на державному рівні.

Корюківська трагедія є національним символом скорботи, адже таких «Корюковок» виявилося понад 670 по всій Україні, і саме тому, що це окремий вид нацистських злочинів, тобто одночасно, коли карателі знищують і цивільне населення, тобто місцевих жителів, й одночасно знищують повністю або частково життєвий простір, тобто сам населений пункт під час каральних акцій, і це не можна звалювати на те, що там бойові дії були. Це спеціальна операція. Вони були й у Франції, і в Чехії, і в Польщі, і в Литві, Латвії, Естонії, але найбільше було в Україні, – зазначає історик Сергій Бутко.

В Чернігівській обласній бібліотеці для дітей в рамках проєкту «Цікаві історії з бібліотекою» історик Сергій Бутко розповів старшокласникам про жахливі події вісімдесятирічної давнини.

Звичайно, це такі трагедії, трагічні заходи, як відбувалися в нас на Чернігівщині, і в Чернігові, це й Голокост, і Корюківська трагедія, і бій під Крутами, але повинні про це знати й ми всі, звичайно, і наші читачі, тому що ми організовуємо ці заходи і для працівників нашої бібліотеки, і для читачів: для старшокласників, для дітей,- говорить директорка Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй.

У період із 1941 до 1944 року в Україні нацисти вбили понад 50000 мирних жителів — від дітей до людей похилого віку. Метою знищення Корюківки, як і багатьох інших населених пунктів, були помста та залякування. Сьогодні історія повторюється: російські окупанти так само підступно та цинічно знищують український народ.

Висновок має бути такий, що непокаране зло повертається, і нам треба знати нацистські злочини, щоб краще розуміти російські злочини, і зробити так, щоб воно дійсно не поверталося і було покаране, – підкреслив Сергій Бутко.

І злочини у Корюківці, і сучасні дії росіян свідчать про однакову природу їхніх організаторів, зазначив історик.