НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Мазутна пастка для тварин

Featured Video Play Icon

Замурзані, перелякані і майже бездиханні  – в такому стані зооволонтери  доставили  двох безпритульних цуценят  до ветеринарно-стерилізаційного центру.  Протягом декількох діб тут приводили бідолашних тварин до тями – відмивали від мазуту та  ставили  крапельниці.

З мазутної пастки загальною площею  670 квадратних метрів, що розташовується  в районі Подусівки між залізничною колією, яка веде до колишнього м’ясокомбінату та залізничною колією Чернігів-Горностаївка,  вже  не вперше  волонтерам  доводиться рятувати чотирилапих.

За словами волонтерки, аби  прибрати цю небезпечну  ділянку,  вони зверталися неодноразово до різних інстанцій, проте її і досі не ліквідували, адже ніяк не   вирішать, хто це повинен робити.

Ми  звернулися до начальника управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради Василя Дмитренка, аби він пояснив, хто нині є власником цієї землі. На сьогоднішній день орендує землі ТОВ « Компо Груп», що займається металобрухтом.

За  словами посадовця, відповідальність за все, що перебуває в межах орендованої землі,  згідно з законодавством, має нести  землекористувач.  Звідки там з’явилося дане джерело забруднення, не знають. Кажуть, що міська  рада рік тому  передавала   фірмі в оренду чисті землі.  Про мазутне болото дізналися  нещодавно – від екологів.

У Державній екологічній інспекції  кажуть, що  борються з проблемою мазутного болота вже  не один рік. Ділянку заповнену  шламовими фракціями вуглеводнів вважають екологічно небезпечною. З відповідним листом звернулися до міської ради.

У мерії заступник міського голови Андрій Черненко каже, на звернення екологів вони реагують. Збирають комісії з цього приводу,  детально вивчають проблематику та  ведуть перемовини з орендарем, який зобов’язаний ліквідувати наслідки забруднення.

Металобрухтове   підприємство «Компо Груп», що орендує землі, де розташовується злощасна ділянка,  з вимогами щодо усунення даного забруднення ними  не погоджується.  Юрист компанії каже, коли земля передавалася в оренду, ніде не зазначалося, що на ній є джерела забруднення. 

Представники компанії впевнені,  розбиратися в даній ситуації  повинні правоохоронні органи. Саме власника цих мазутних відходів  повинні розшукати і  притягнути до відповідальності.

Скільки ще  триватиме  тяганина з цим земельним питанням – невідомо. Та у мерії запевняють,  вирішать його до кінця року. Зооволонтери ж продовжують турбуватися за тварин, аби брати наші менші знову  не опинилися у мазутній пастці. На щастя,  цього разу  цуценят вдалося врятувати.   Вони перебувають  у ветеринарно-стерилізаційному центрі «Крок до тварин»  і шукають собі  нову   домівку.