Факт-новини: оперативні сюжети

Майстер-класи, арт-терапія та розвиток: літній табір для дітей у Чернігові

Featured Video Play Icon

“Крізь всесвіт”. Майстер-класи, естафети, арт-терапія та екскурсії. На початку серпня у  Чернігові запрацював табір для дітей військовослужбовців, з багатодітних родин і ВПО. Тут школярі віком від шести до восьми років безкоштовно отримують кваліфіковану психологічну підтримку та всебічно розвиваються: здобувають нові знання, покращують творчі здібності й займаються спортом. Щодня на дітлахів чекають різноманітні активності: учора вони прогулювались містом, а сьогодні плетуть різнокольорову мандалу – оберіг, який захищає від біди, приносить щастя та успіх.

– Ми тут робимо всілякі вироби, гуляємо на вулиці. Учора нам розказували про Чернігів усе, екскурсовод був такий смішний. Сьогодні я роблю оберіг. Спочатку треба взяти палочки, нитки, зробити зірочку. І далі різнокольорові нитки брати і плести, – розповідає вихованка літнього табору “Крізь всесвіт” Соломія.

– Взагалі плетіння з нитками, якісь поробки. Вони розслабляють, вони розвантажують. Розвиток творчої уяви, розвиток творчих здібностей. Сьогодні дітки деякі кажуть: я перший раз плету і у мене вийшло. І це був розвиток впевненості в собі, – зазначає психологиня  чернігівського осередку БФ  “Голоси дітей” Ірина.

Робота команди з БФ “Голоси дітей” в нашому місті розпочалася ще у березні 2023-го. Вони надають психосоціальну підтримку, гуманітарну допомогу та проводять індивідуальні психологічні консультації. Благодійники працювали на базах навчальних закладів і організовували тренінги не лише для маленьких чернігівців, а й для їхніх батьків і вчителів. Пізніше з’явилася ідея – табір для дітлахів, де влітку малеча могла б гратися та навчатися поруч із своїми друзями.

– В Україні вже функціонує 14 осередків благодійного фонду по різних куточках. Вони є дитячими просторами, в яких працюють психологи та фахівці з дозвілля, проводять різноманітні арт-терапевтичні майстер-класи, цікаві тренінги, а також індивідуальні психологічні консультації для тих, хто цього потребує, – повідомила координаторка чернігівського осередку БФ “Голоси дітей” Олександра Грищенко.

Досвідчені психологи зазначають: через війну як діти, так і дорослі потребують кваліфікованої допомоги. Тому для вихованців табору розробили спеціальні методики й ігри для зняття емоційної напруги та релаксації.

– Звичайно, що нас може зараз турбувати найбільше. Це багато емоцій та почуттів, пов’язаних з усіма жахами війни: це страхи у діток від повітряних тривог, це страхи залишатися вдома наодинці.  Під час групових занять ми проговорюємо те, що дітки відчувають, і коли вони це проговорюють, вони проживають свої почуття. Тому що у нас, на жаль, немає звички говорити про свої почуття, багато хто з дітей взагалі не вміє їх ідентифікувати, – підкреслює психологиня  чернігівського осередку БФ “Голоси дітей” Марина.

На першу зміну табору організатори запросили 20 дітей, вони разом з дорослими зареєструвалися  та заповнили спеціальні форми в соціальних мережах. З 14 серпня розпочнеться наступний п’ятиденний марафон для маленьких чернігівців. Після його завершення благодійники працюватимуть у напрямку підтримки психологічного здоров’я та проводитимуть майстер-класи для дітей, батьків та педагогів.