ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Про безпеку простими словами: до Чернігова з “НеЛекціями” завітав Олександр Педан

Featured Video Play Icon

– Чернігівщина нас завжди рада бачити, – підкреслює шоумен, громадський діяч Олександр Педан.

Розповідати про важливе доступно та з гумором. До Чернігова з «НеЛекціями» завітав телеведучий та громадський діяч Олександр Педан. Це вже другий візит шоумена з командою до нашого міста, проте цього року проєкт, наче компʼютерна гра, оновився до версії 2.0. Перед початком заходу школярів позділили на команди, капітанам яких дали спеціальні пульти, за допомогою яких вони брали участь в опитуваннях та вплинули на хід розповіді. «НеЛекції» — це освітній проєкт Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ та громадської організації UMIND, які спільно розробили інтерактивний формат, завдання якого — у легкій ігровій формі донести молоді теми, які стали ще більш актуальними у часи повномасштабної війни.

– Мінної безпеки, культури здоров’я, культури безпеки, ментальне здоровʼя. Тема сексуального насильства, наприклад, у нас підіймається, про яку треба говорити з дітками, як реагувати, як діяти, не мовчати про це. Даєм дуже багато їм корисної інформації, куди можна подзвонити, які номери, безкоштовна онлайн-консультація. Звісно, я говорю про спорт і навчання. І це все вкупі в інтерактиві — просто кайф.  У кінці вони обовʼязково зі мною дають «пʼятюню», ми фоткаємся, вони отримують шопери в подарунок, море щастя. І, найголовніше, що вони виходять із позитивною емоцією після того, як прослухали досить такий серйозний, важкий матеріал, – зазначив Олександр Педан.

Реалізують проєкт із листопада 2022-го. У першому сезоні «НеЛекції» від Олександра Педана почули діти із Чернігівщини, Харківщини, Сумщини та інших прифронтових та деокупованих територій. Тоді загалом провели 25 івентів. Цьогоріч організатори поставили амбітне завдання — 100 заходів. Наше місто — одне із перших у списку. За підтримки управління освіти міськради «НеЛекції 2.0» знову приймають дві чернігівські школи. Проте цього разу, задля безпеки, не в актовому залі, а спеціально облаштованому укритті.

– Заходи такого рівня з медійними особистостями викликають у дітей дуже великий інтерес, ми погодились, швидко знайшли дві школи, у яких будуть проведені ці «НеЛекції». Ви бачите результат, що діти задоволені. Олександр Педан дуже чудово, дуже цікаво проводить такі заходи. У такій легкій ігровій формі діти отримують саме потрібні для них знання — як визначити депресію, як поводити себе під час повітряних тривог, як швидко приймати правильні рішення, оскільки нам це потрібно, ми живемо в складні часи й навіть діти маленькі мають не розгубитися, і прийняти правильне рішення у важкій, складній ситуації, – звертає увагу директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Усього на «НеЛекцію» завітало майже 200 людей: учні, їхні вчителі та батьки. Діти проявляли неабияку зацікавленість: ставили багато запитань, жартували та активно брали участь в інтерактивах, — а дорослі дивувалися інноваційній формі подачі інформації.

– Тут дуже весело, розповідають про життєві речі, які потрібні, і справді, які треба знати, – ділиться враженнями Катя, школярка.

– Такі теми для нас важливі. Знати про безпеку, як діяти під час такої ситуації, – додає Влада, школярка.

– Взагалі, я думала, що це буде більш стандартно, просто лекцію розповідати. Але мене вразило, що він розповідає про питання у вигляді саме гри, тобто досить такі важкі питання, які важко пояснити дітям — про депресію, багато іншого, про те, що діти можуть не розуміти. Але у вигляді гри вони досить добре розуміють, розуміють свій стан. Найголовніше важкі питання їм пояснити у вигляді гри, щоб вони могли, наприклад, спроеціювати на себе і зрозуміти, наприклад, свій стан зараз, або в минулому, – зазначає вчителька Марія.

Які є різновиди вибухових пристроїв, як треба поводитися, якщо побачив підозрілий предмет, як покращити емоційний стан — про це й не тільки малеча дізналася упродовж двох насичених годин заходу. Після проведення «НеЛекцій» у Чернігові, Прилуках та Ніжині команда проєкту разом з Олександром Педаном вирушить на Харківщину.