ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Донації заради життя: Чернігівський обласний центр крові потребує поповнення запасів

Featured Video Play Icon

– Я вважаю, що кожна здана кров — це чиєсь врятоване життя.

Чернігівський обласний центр крові постійно потребує поповнення запасів. Час від часу лікарі звертаються до чернігівців з проханням стати донорами. 16 серпня на їхній заклик відгукнулися понад 40 співробітників Головного управління Пенсійного фонду. Працівниця установи Любов стала доноркою вперше. Зізнається: хвилювалася, однак  наважилася на цей крок завдяки підтримці колег та друзів. Перед донацією жінка пройшла необхідне медичне обстеження.

– До останнього я боялася, але вже сівши на крісло, дівчата все так зробили швидко, що я навіть нічого не відчула. Стрес так швидко пройшов, що дівчата кажуть, що вже все, можна вставати, зробили все дуже швидко, безболісно. Потрібно йти не самому, а або з подругою, або з колегами й буде взагалі не страшно, – зазначає Любов.

Це не вперше, коли до центру крові приходять цілими колективами. Мотивація одна – допомогти людям.

– Буквально вчора в місцевому телеграм-каналі я прочитав повідомлення, що є нагальна необхідність в усіх групах крові. І тому вирішив здати кров, і цю інформацію поширив через своїх працівників. Багато з них теж вирішили сьогодні здати кров, – розповів начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області Юрій Юрченко.

За словами лікарів, наразі є нагальна потреба в крові не лише для цивільних, а і для військових. Особливо її бракує з негативними резус-факторами першої, другої та четвертої груп, тому медики закликають потенційних донорів якомога частіше відвідувати їхній заклад і наголошують на користі та перевагах цієї процедури.

– Зважаючи на те, що така ситуація в країні, що ми воюємо, що ми знаходимося в такій ситуації, ми маємо підтримувати, ми розуміємо, які наслідки це несе, скільки поранених, скільки травмованих. Кожне життя залежить, можливо, від тієї краплі крові, воно насправді залежить. Є ціна, і не дай Боже, щоби при нестачі крові ми втратили людину. Ми маємо стояти на сторожі, забезпечити й таким чином дати можливість людині жити, – підкреслила медична директорка Чернігівського обласного центру крові Ірина Зуб.

 – Заготівля крові постійно потребує поповнення запасів банку крові, тому нам потрібно, щоб донори поверталися. Не тільки одного разу, а постійно, – зауважила старша медична сестра відділу заготівлі крові Олена Ващенко.

 Чернігівці кажуть, раніше вони неодноразово допомагали близьким людям, коли ті потребували переливання крові. Зараз же, через повномасштабне російське вторгнення, громадяни долучаються до донацій, аби допомогти ЗСУ.

– Я не можу сказати, що там якийсь внесок внесла, але хочеться, я не воюю, але якось допомогти хочеться людям. Якщо комусь знадобиться моя кров, то я буду дуже рада, – каже Наталія.

Інформацію про термінові потреби працівники Чернігівського обласного центру крові регулярно публікують на сторінках у соціальних мережах, туди ж викладають і корисні поради від фахівців, а також історії донорів, що врятували не одне життя.