ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ломако вимагає від керівника ЧТУ сплатити штраф і провести бесіду з контролерами. В чому питання?

Featured Video Play Icon

По-людськи поводитися у будь-якій ситуації і з повагою ставитися до літніх людей. Таку вимогу до контролерів міського громадського транспорту висунув виконувач обов’язків очільника Чернігова під час щотижневої наради у муніципалітеті. 

Як приклад, яких не має бути, Ломако навів історію 84-річної чернігівки – у жінки не було з собою пенсійного посвідчення, що підтверджує право на пільгу і дозволяє скористатися транспортом безоплатно, тож контроль виписав їй штраф за безквитковий проїзд.

До мене звернулася пенсіонерка 1940-го року народження. Ну, як ви думаєте, жінка 1940-го року народження, вона може виглядати не як пенсіонерка? Не схожа ж вона на студентку? Вона плакала і дуже сильно ображалася на всіх нас, вас, за те, як з нею повівся контроль. Значить, вона їхала без пенсійного посвідчення – забула, ну вже ж 84 роки, дай бог, що ви будете все в такому віці пам’ятати. Вони перевірили, у неї дійсно не було квитка, бо вона має як пенсіонер право на пільговий проїзд, накричали прямо в тролейбусі. Виписали штраф 240 гривень. Вона запропонувала оплатити цю поїздку – вони сказали, що ні, ви уже порушниця. Запропонувала вийти і піти додому пішки – нічого не спрацювало, виписали їй штраф, – розповів в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако зазначив, що боротися із тими, хто реально порушує правила і намагається проїхати “зайцем”, потрібно. Однак, подібне відношення назвав неприпустимим та доручив керівнику тролейбусного управління донести до підлеглих думку, що повага до людей має бути на першому місці. 

Я вам дам контакти, зв’яжетеся з нею.  Заплатите цей штраф, вибачитеся і проведете роботу з контролем таким чином, що треба по-людськи себе поводити в будь-якій ситуації і не треба кошмарити пенсіонерів. Якщо у нас безквитковий проїзд – за нього треба карати сто відсотків, треба карати, але тих, хто свідомо це робить, і тих, хто ну не хоче платити, тому що не хоче платити, да, зрозуміло. Але пенсіонерку 40-го року, яка забула посвідчення за це карати, я вважаю, ну, просто, в мене немає слів, щоб охарактеризувати тих людей, які це зробили, – підкреслив Олександр Ломако.

Зазначимо, що права та обов’язки сторін у сфері громадських перевезень врегульовані низкою нормативно-правових актів і прописані у Правилах користування міським електричним транспортом в Чернігові. 

Документом, зокрема, визначено, що скористатися пільгою на проїзд пасажир може лише після пред’явлення відповідного посвідчення, а в разі виявлення контролером відсутності проїзного чи пільгового документу чи не здійснення його реєстрації, має сплатити штраф. У свою чергу, серед зобов’язань контролерів – бути ввічливими і коректними.