Факт-новини: оперативні сюжети

Лінгвістичні експертизи: у Чернігові обмінювалися досвідом експерти з різних областей України

Featured Video Play Icon

Перший в Україні міжвідомчий круглий стіл для експертів-лінгвістів провели 3-го травня у Чернігівському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі. В ньому взяли участь представники НДЕКЦ з різних областей України, а також співробітники СБУ. Вони ділилися досвідом у проведенні різних лінгвістичних експертиз.

-Сьогодні лінгвістична експертиза є основним доказом у кримінальних провадженнях. Сьогодні ми всі працюємо на єдиний результат – документування зрадників, колабораціоністів, пропагандистів «руського світу», – зазначає директор ДНДЕКЦ МВС Сергій Кримчук.

Однією з експертиз, які нині проводять правоохоронці-лінгвісти, є авторознавча. Вона визначає автора певного тексту або вислову. Ця експертиза практикується ще з минулого століття, і її часто проводять, щоб визначити, чи не обмовив себе підсудний.

-Наприклад, якщо я вам надиктовую текст, а ви його записуєте, то ви будете виконавцем цього тексту, і виконавця визначить експерт-почеркознавець за вашим почерком. Але ви будете писати мої думки, тому там відобразяться ще й ознаки автора, мої ознаки, як я думаю. І експерт-авторознавець якраз по цим ознакам скаже, що текст диктував вам я, – пояснює заступник директора Чернігівського НДЕКЦ МВС Олександр Гуменський.

Семантично-текстуальна експертиза у свою чергу встановлює об’єктивний зміст певного висловлювання. Як стверджують лінгвісти, нині в абсолютній більшості випадків її проводять для того, щоб визначити проросійських пропагандистів за публікаціями в інтернеті.

-Якщо раніше автори не думали про те, що пишуть, в прямій формі висловлювали заклики до агресивної війни, до повалення конституційного ладу, то зараз вони вже порозумнішали, зрозуміли що злочини, які скоюються вербальним способом, вони теж караються нашим кримінальним кодексом і правовою системою, і почали використовувати непрямі форми мовленнєвих актів, – зазначає Олександр Гуменський.

Особливістю семантично-текстуальної експертизи є те, що донедавна вона була глибоко відомчою – її проводили тільки СБУ та Мінюст. Лише восени минулого року до них долучилися науково-дослідні експертно-криміналістичні центри МВС. Тепер завдяки таким круглим столам лінгвісти з різних відомств мають змогу збагачувати досвід одне одного.