ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сталеві воїни: бійці 1-ої танкової отримали відзнаки «За оборону Чернігова»

Featured Video Play Icon

“Найголовніше те, що ми відстояли Чернігів та повністю звільнили область від російських загарбників, адже цей край для багатьох із нас рідний”, –  так, про події лютого-квітня 22-го року говорять в 1-їй окремій танковій Сіверській бригаді. Почесні відзнаки «За оборону Чернігова» її військовослужбовцям 11 січня вручив виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако. Він відвідав захисників та захисниць у місцях їх дислокації.

– Ми приїхали з Чернігова з подякою за вашу службу. Для нас велике щастя було в тилу знаходиться, в містах, проводити Різдво вдома з рідними, з близькими. Ми чітко розуміємо, що це завдяки вам ., – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Всього військовим 1-шої танкової цього разу вручено 197 медалей, 81 з яких Олександр Ломако особисто передав захисникам.

-Ми цінуємо і дуже поважаємо першу таку бригаду за те що ви зараз робите на півдні, на сході України і, звичайно ж, пам’ятаємо лютий-квітень 22-го року, коли вашими силами, переважно, і інших бригад і підрозділів не дали ворогу зайти в місто Чернігів і жодного дня над Черніговом не був якийсь інший прапор, крім українського, – підкреслив Олександр Ломако.

Сталеві воїни, які звикли бути першими і бити першими! Першими вони стали і на оборону Чернігова. 

-Саме більше запам’яталося – як ми виїхали на пагорб і побачили спалах перед собою, але вчасно ми зупинилися, відкотилися трохи назад і перед нами відбувся вибух. Я навіднику дав команду, щоб він туди навівся, але він сказав, що не бачить. Я вилазив з башні – направляв,  при цьому були і прильоти, і осколки. Найцікавіше було, що навідник, який в мене сидів, у нього взагалі ніякого страху не було, ні переживання, він знав свою роботу. Я подивився на нього і мені аж самому стало спокійно, – згадав військовослужбовець танкового батальйону 1 окремої танкової Сіверської бригади Том.

Військовий пригадує – тоді нарахували на своїй машині 74 прильоти. І вже згодом дізнались, що цим виїздом прогнали 8 “тигрів” та САУ, що стояли за лісосмугою і вели вогонь. Тож ця нагорода, каже чоловік – відзнака не стільки його роботи, скільки всієї команди.

Я задоволений, задоволений роботою як і своєю, так і своїх підлеглих, і завдяки їм, ось, і тримаю в руках медаль , – каже військовослужбовець Том.

На передову приїхали не з порожніми руками, а й з необхідними подарунками, які допоможуть воїнам 1ї танкової бити ворога: дрони, старлінки, акумулятори, відеокамери та індивідуальні теплові набори. А чернігівські школярі – учні 20ї і 13ї шкіл – передали для захисників і захисниць свої листи та малюнки, діти вірять, вони зігріватимуть душу і даватимуть сили на боротьбу до Перемоги.

-Я малював лист для ЗСУ і побажав перемоги, каже Роман.

-Їм буде приємно, тому що вони знають ми їх любимо, ми знаємо, що вони нас захищають, – зазначає Єгор.

-Цим малюнком я хочу побажати нашим захисникам перемогу, щоб вони всі повернулися додому, – говорить Єлизавета.

-Я думаю що їх це радує бо вони і захищають нас і ми хочемо їх підтримати, – підкреслює Ганна.

Від імені всіх чернігівців з подякою за захист нашого міста медаль за оборону і звання «Почесного громадянина Чернігова» було вручено підполковнику ЗСУ Миколі Стефураку. У 2022 році він боронив місто на Новоселівському напрямку, а дії бійців його батальйону відіграли надважливу роль при обороні міста. “Микола Стефурак один з тих, об сміливість, професіоналізм, відданість рідній землі якого, зламала зуби російська армія”, – каже Олександр Ломако. Сьогодні воїн продовжує захищати Україну на Донецькому напрямку. Нагадаємо, рішення про присвоєння йому цього звання було затверджено Чернігівською міською радою 1 листопада 2023 року.