Факт-новини: оперативні сюжети

Купальське вогнище знищувало злі сили і…COVID

Featured Video Play Icon

Купальська ніч у Центральному парку культури та відпочинку розпочалась з містичного театралізованого дійства “Цвіт папороті”. На нього чернігівців покликали артисти Міського палацу культури. Актор Молодіжного театру Олексій Биш, як режисер цієї програми, поєднав фольклорні мотиви з сучасними піснями, танцями, додав театралізованих сценок, і вийшла музична вистава-містерія з традиційними персонажами.

Пісні, які колись співали на купальське свято у селах нашого регіону, пролунали зі сцени у виконанні фольклорних колективів “Калита” та “Сіверяни”. Естрадні виконавці палацу культури не тільки співали, а ще й грали різні ролі: закоханих, батьків, водяного, чорта, відьму і навіть, циганку. Саме у ніч на Івана Купала можна побачити у лісі цвіт папороті. А ось заволодіти квіткою, яка є провісницею кохання та здорового довголіття, дуже складно, бо її береже від людей нечість.

Протягом двох з половиною годин учасники дійства приваблювали глядачів своїм співом, танцями, діалогами. Закохані молодята увесь цей час боролися зі злом заради кохання. Купальська казочка для дітей та дорослих закінчилась, але свято продовжилось.

Чернігівський обрядовий гурт “Союзу українок” завжди у парку святкує з чернігівцями Івана Купала. Цій традиції вже 31 рік. Її відродила та започаткувала у нашому місті Раїса Решетнюк. Під купальські пісні дівчата демонстрували глядачам свою вроду, віночки, які сплели з польових квітів, а потім пустили їх на воду із запаленими свічками. За традицією Бог Сонця Лель та Богиня Води Дана запалили купальське вогнище. Чернігівці охоче стали до спільного хороводу. На ранок атрибути свята, опудало Коструба та Марени були спалені, щоб знищити злі сили і коронавірусну інфекцію на додачу.