ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кошти на власну справу: як чернігівський підприємець на грантові кошти відкрив піцерію

Featured Video Play Icon

Американа, пепероні, капрічоза чи з мисливськими ковбасками. І все — запечено до хрусткої скоринки при 500 градусах. Ідея готувати піцу на дровах до приватного підприємця Ігоря Дячука прийшла, коли він був на фронті й під рукою нічого, окрім розпиляних на поліна дерев, не було.

– У нас уже є одне кафе.  Ми розуміли, що нам треба розширятися. Трошки із цим замнулися, тому що почалася війна, поки я воював, напарник мій працював. Коли я прийшов, то ми трохи попрацювали, вклинились у роботу і він каже: давай щось робити дальше. Я кажу: давай! Щось цікаве, нове, – зазначає приватний підприємець Ігор Дячук.

Незабаром чоловік дізнався про урядовий проєкт «єРобота», який дає фінансову підтримку підприємцям на започаткування, або розвиток бізнесу. Від 50 до 250 тисяч гривень, в залежності від кількості створених робочих місць. Після виконання всіх необхідних етапів цієї програми, Ігор Дячук одержав позитивне рішення від державного центру зайнятості, а вже за три місяці зустрів перших клієнтів своєї піцерії.

– Піч на дровах, щоби було екологічно й незалежно ні від світла, ні від чого. Можемо працювати в будь-який момент. І все, і дуже добре, що сталася така подія, що почали давати гранти, дуже нам допомогла держава. Тому що якщо не грант, то ми відтягнули може на півроку, може й на рік, – розповів Ігор Дячук.

У межах грантової програми підприємець отримав 250 тисяч гривень. Саме цю суму, адже він надав роботу двом людям. Серед них і чернігівка Анна Галаган. Розповідає, що понад два місяці шукала можливість працевлаштування і зараз дуже рада доєднатися до нового колективу.

У такій сфері я працювала і вирішила спробувати. Дуже комфортно, дуже приємний керівник у нас, директор, колеги теж. Усе чудово, – каже працівниця піцерії Анна Галаган.

За понад рік функціонування проєкту «єРобота», на Чернігівщині фінансову підтримку одержали більше 190 людей на загальну суму в понад 45 мільйонів гривень. Переможці відкривають кав’ярні, пекарні, автомайстерні, розважальні студії тощо.

Кошти, які отримуються по мікрогранту, можна використовувати для закупівлі обладнання, меблів, оплату оренди, реклами, закупівлю матеріалів, сировини. За цей час, коли ми займаємося наданням мікрогрантів, у нас є така статистика: 65 % – це діючі підприємці, 12 % – юридичні особи і чверть — це, взагалі, новачки в цьому бізнесі, – підкреслила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

За кількістю схвалених бізнес-проєктів в області з’явилося понад 400 робочих місць. Привабливим для людей ця програма є тому, що повертати кошти державі не потрібно, адже це відбувається шляхом сплати податків і зборів, зокрема за працевлаштованих осіб.