Факт-новини: оперативні сюжети

Компенсація за програмою “єВідновлення”: скільки чернігівців та які суми отримають

Featured Video Play Icon

Перші 11 чернігівців, чиї оселі були пошкоджені обстрілами рашистів, отримають компенсацію від держави за програмою “єВідновлення”. Їхній перелік затвердив 18-го липня виконавчий комітет міської ради. Загалом профільна комісія розглянула 16 заяв на отримання компенсації, але дві були відхилені, а три – призупинені з різних причин.

Там не вистачає документів і заявник не виходить на зв’язок. Але рішення про призупинення не потребує затвердження на виконкомі. Тому це проміжний результат, який буде далі допрацьований, коли люди допрацюють все що їм потрібно і коли вийдуть на зв’язок, – каже Олена Бей-Лось, начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за пошкоджене та знищене житло.

Наразі чернігівці подали у “Дії” 896 заявок на отримання компенсації, їхній прийом триватиме до кінця воєнного стану і ще рік після його завершення. З “Дії” заяви потрапляють до державного реєстру пошкодженого та знищеного внаслідок війни майна. Потім профільна комісія міської ради оцінює масштаби руйнувань житла і визначає, чи має право його власник на компенсацію від держави. Наразі в обробці комісії знаходяться 217 заяв.

Якщо взяти по кількості об’єктів, які в місті Чернігові в цьому реєстрі (реєстр пошкодженого та знищеного майна, -ред.), вона найбільша по області, значно більша, я думаю це половина від всіх об’єктів – там у нас під 900 їх зараз  і кількість збільшується. І відповідно фізичної роботи, бо 

це робота з людьми, це необхідно зайти у квартиру чи будинок, подивитися, скласти акт, підписати його у цієї людини, є питання якісь робочі, питання по оцінці. Відповідно, це не може бути зроблено за 5 хвилин, щоб реєстр був наповнений, – говорить Олександр Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

Як пояснив Олександр Ломако, під час опрацювання поданих заяв члени комісії стикаються з об’єктивними перепонами – заявники часто бувають не вдома, у когось бракує документів, або їхнє житло не підпадає під критерії “єВідновлення”. Але при цьому вимагає від відповідальних осіб пришвидшити темпи роботи, адже це суспільно важливе питання і якнайбільше містян мають встигнути полагодити свої оселі до початку опалювального сезону.

Я вимагаю максимально швидко це робити але є людський фактор і об’єктивні причини через які це не можна зробити так швидко як би ми хотіли. І по реєстру є питання, і по постанові, бо там має все по порядку робитися – якщо третьої чи сьомої людини немає і потрапити не можна, то восьмого в списку ми не можемо зареєструвати і прийняти рішення, – наголошує Ломако.

11 чернігівців, які увійшли до першого списку, затвердженого виконкомом, отримають загалом більше мільйона гривень компенсації. Максимальна сума виплат за один об’єкт – 200 тисяч гривень. В кожному з випадків розмір компенсації різний, залежно від того, наскільки серйозно постраждала оселя та що саме пошкоджено внаслідок обстрілів. Як передбачає постанова Кабміну, кошти, отримані за програмою “єВідновлення”, можна буде витратити на придбання будівельних матеріалів та замовлення послуг з ремонту житла у підприємців, які є партнерами-учасниками програми.

Чек-лист затверджений постановою 381, там прописано 57 пунктів, за якими може людина отримати компенсацію. Суми сталі, вони прописані в постанові, ми фіксуємо лише обсяги – квадратні метри, штуки, в залежності від того, що пошкоджено. Згідно з цим чек-листом розраховується розмір компенсації, – зазначає Олена Бей-Лось, начальниця відділу організації роботи з питань компенсації за пошкоджене та знищене житло.

Також з 15 липня мав запрацювати механізм подачі заяв на отримання державної компенсації за зруйноване внаслідок бойових дій житло, розмір якої може сягати 2 мільйонів гривень. Такого житла в Чернігові налічується близько тисячі. Початок розгляду цих звернень, згідно з постановою Кабміну, заплановано на 15 серпня. Однак наразі в додатку “Дія” немає функції подачі таких заяв.

Люди зможуть подавати через “Дію”, через застосунок, але, на жаль, на сьогодні цей функціонал ще не працює, тобто не можна подати заяву на знищене майно, – говорить чиновниця.

Технічні проблеми трапляються і при оформленні в “Дії” компенсації за пошкоджене житло.

Існує такий механізм, що якщо людина вже подала одну заявку, то поки вона не опрацьована, тобто не прийнято рішення про надання або відмову, то іншу заявку людина технічно не зможе подати. Тобто оті люди, які передумали, або ще щось зробили – на сьогодні ще немає функціоналу по відмові таких заяв. Ні сама людина не може відхилити цю заявку, ні ми не можемо відхилити, – каже пані Олена.

За словами Олени Бей-Лось, Кабмін обіцяє виправити технічні помилки при подачі заяв на пошкоджене житло до кінця липня.