ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Колискова для немовлят: чернігівським мамам подарували унікальні збірники

Featured Video Play Icon

Нація народжується в дитячій колисці. До дня матері ГО «Перлина» подарувала чернігівським породіллям збірки українських колискових. Над виданням працювали понад п’ять років. Збирали фольклорні твори педагоги та батьки вихованців 45 садочка.

– Наша команда центру «Перлина» випустила цю книжечку і я думаю, що вона розійдеться між мамами, між дітками й ми передамо її далі. Уже попросили й за кордоном, ті, що поїхали, відгукнеться їх серце й душа, бо мова це душа народу, – розповіла керівниця ГО «Перлина» Валентина Антипець.

До збірки увійшло понад 100 творів – це українські забавлянки, колисанки та мудрості. За словами Валентини Антипець, вони максимально намагалися передати цінності нашої нації та любов до мови. Друкували книгу коштом меценатів.

– Немає пісні — народ мовчить. Немає слова й мови — немає того народу і він розпорошиться серед інших народів, тобто нація і наш народ зникне. Це ми зараз дуже відчули в часи небезпеки. Об’єднала нас мова, об’єднала нас культура, об’єднала нас пісня. І український народ єдиний у світі, що має більше 300 тисяч народних пісень, – зазначила Валентина Антипець.

Над створенням книги працювала й родина Валентини Антипець, зокрема син та онука. Перший наклад збірки колискових вийшов ще у 2017 році. Надалі автори доповнювали та удосконалювали зміст і дизайн. Видання також доступне в електронному форматі.

– Я вірю в те, що в нас є майбутнє, бо в нас народжуються діти. Якщо нація відроджується, у нас є не тільки минуле й сьогодні, а є майбутнє, – підкреслила Валентина Антипець.

Такі ініціативи дуже важливі, погоджується молода мама Анна. Вона вже має чотирирічну доньку, 10 травня народила Софію і тепер співатиме українські колисанки.

– Я люблю дитині співати й моя старшенька любить, коли я їй співаю колискову. І хоча я одну знаю на українській мові, але буду вчити тепер ще більше. Дитина засинає, їй стає краще, коли мама поруч і на ніч почула мамин голос і спокійно собі заснула, – каже Анна, породілля.

Як розповів генеральний директор пологового будинку Василь Гусак, нині у відділеннях знаходиться 18 матусь. Щомісяця тут народжується 160–170 малюків. Більшість із них — дівчата.

– Народжуваність потихеньку збільшується. За минулий рік у нас 1600 пологів було всього, водночас на сьогодні в нас уже є 670. Потихеньку-потихеньку, я думаю під 2000 тисячі, 1800 за цей рік повинно бути, – повідомив генеральний директор КНП «Пологовий будинок» Василь Гусак.

Розвивати українську мову та поширювати її серед дітлахів громадська організація «Перлина» планує і надалі. Вони вже готують до друку чернігівський буквар, а також проєкт для 12-річної школи «Українська мова у 12 сторінках». До розроблення залучили вчителів, жінок та мам зі всієї України.