ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

“Напередодні літа”: чернігівські художники запросили містян на перший вернісаж у рідних стінах

Featured Video Play Icon

Зовні колишній будинок пожежного товариства, де розміщується обласна спілка художників України, ще нагадує про страшні події в місті у лютому-березні 2022-го. Тоді фасад будівлі та приміщення зазнали пошкоджень в наслідок ворожих «прильотів». Минуло більше року і виставкова зала запросила чернігівців на перший вернісаж. Організатори не очікували високої активності своїх колег. Для виставки, що має назву “Напередодні літа”, вдалось зібрати понад 60 робіт. Першу допомогу по відновленню приміщення надала одна з німецьких галерей. На щастя, вдалося врятувати «Зимову виставку» та роботи, що готували до наступного вернісажу.

-Це не просто така пересічна виставка. Це все ж таки невеличка перемога. Зараз, коли йде війна, життя над смертю, спілка художників вциліла. І ми зібрались художники, деякі ще не повернулись, але ми всі живі,-  зазначила Олена Савченко.

Організатори не очікували високої активності своїх колег. Для виставки, що має назву “Напередодні літа”, вдалось зібрати понад 60 живописних та графічних творів різних стилів – від реалістичного до абстрактного. Є й ті, що написані в час війни. Навіть з гумором.

Це чернігівський песик. Це наш чудовий “Золотий” пляж, де застрягли кілька нерозірваних бомб. І хтось вивів його на прогулянку. Він задрав ніжку і зробив свою справу. Показав всім свої призирство повне, – розповіла  художниця Оксана Корнієнко.

Своєю творчістю чернігівські художники намагаються допомогти Спілці та нашим захисникам. Оксана Корнієнко продовжувала працювати за кордоном. Організувала в Брюсселі та Вільнюсі кілька виставок-аукціонів. За кордоном, ще й виник творчий тандем з чернігівською поетесою Ларисою Дущак. Там було видано поетичну збірку з ілюстраціями пані Оксани.