ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Клуб амбасадорів української: як заохочують чернігівців спілкуватися рідною мовою

Featured Video Play Icon

Вона мелодійна, вона дійсно красива, вона співуча.
Українська — не просто засіб спілкування. Це частина нашої ідентичності та культурної спадщини. Мова стала символом національного єднання та опору російській агресії. Тому збереження та захист солов’їної є важливим завданням кожного громадянина нашої країни. У Чернігові відбулася вже п’ята зустріч «Клубу амбасадорів української». Проєкт заснувала журналістка Юліана Шалетіна-Довгач. Вона народилася не в Україні і вперше почула українську у дванадцять, проте мову опанувала швидко. Сьогодні ж мріє, аби в один день усі українці заговорили рідною мовою.

 – Дуже, на жаль, високою ціною ми зрозуміли те, що мова насправді це важливо, що мова — це ідентифікатор будь-якої нації перший. Я хочу, щоб ані через 5, ані через 10, ані через 100 років не до чиєї хворої голови не прийшла думка, що сюди можна прийти й когось там визволяти. Ну от просто уявіть, що завтра всі українці прокинулись і говорять українською. Та нема головного наративу — кого визволяти. Це моя така велика мета, – розповідає засновниця «Клубу амбасадорів української» Юліана Шалетіна-Довгач.

«Клуб амбасадорів української» — це не банальні уроки, а цікаві зустрічі та приємне спілкування. Кожен захід складається із чотирьох частин: мовної, де експерт розповідає лінгвістичні тонкощі та цікавинки, обміну досвідом, де родини діляться історією свого переходу на українську, культурно-мистецької та психологічної. На зустрічах клубу завжди присутній експерт, який допомагає долати бар’єри в спілкуванні та переході на українську. Це і звичка спілкуватися російською, і страх помилок, і несприйняття власної вимови.

– Шлях до хорошої української лежить через погану українську. І це з будь-якою мовою так, не можна прокинутися та заговорити англійською класно або французькою, або будь-якою іншою. Справа в практиці й тому просто потрібно мати бажання, просто потрібно говорити, і ні когось там перевершувати, просто бути трошечки кращим у своїй українській, ніж ти був учора, – зазначає Юліана Шалетіна-Довгач.

Зазвичай на зустрічі клубу приходять 20–30 гостей, які стають так званими «мовними амбасадорами» — людьми, які в подальшому будуть надихати переходити на українську інших. Серед них Ната Жижченко, фронтвуменка гурту «ONUKA». Зіркова гостя клубу зазначила: тема мови є болючою, але вкрай важливою для України.

Вона дійсно болить у нашій країні. І на ній дуже зіграли, і тепер вона мстить нашим ворогам, я думаю, як зброя . Я дуже рада, що це відбувається саме в Чернігові, оскільки я ніколи не чула отак, на вулицях, кав’ярнях у закладах української мови до повномасштабного вторгнення.  Зараз я її можу почути вільно, це надихає, це дає надію, що в нас є майбутнє, – говорить фронтвуменка гурту «ONUKA» Ната Жижченко.

Організатори кажуть: їхня мета — заохотити чернігівців говорити українською за допомогою приємного спілкування, цікавих фактів про мову, культуру та історію. Для учасників заходу такий формат є не просто цікавим, а дуже необхідним і доречним.

Хочу вдосконалювати нашу мову.  Письмова мова — це вже без проблем, а ось у спілкуванні ще є якісь бар’єри в тому плані, що не можу швидко зорієнтуватися, підібрати правильні речі, слова , – розповідає Юлія, учасниця заходу.

Я вважаю цей захід дуже доречним і дуже важливим у реаліях сьогодення для допомоги кожному українцю самоідентифікуватися, зрозуміти значимість мови. І хто ще не зміг перейти на українську повністю в повсякденному житті, я впевнена, що цей захід допоможе із цим, – зазначає Анна, учасниця заходу.

Зустрічі амбасадорів відбуваються раз на два-три тижні. Стежити за анонсами наступних заходів, читати цікаві матеріали та історії тих, хто перейшов на українську, можна на сторінці клубу в Інстаграмі.