Факт-новини: оперативні сюжети

Херсонський театр в гостях у чернігівців

Featured Video Play Icon

Херсонський театр імені Миколи Куліша побував на гастролях в нашому місті. На сцені драмтеатру показали  моновиставу «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже». Напередодні її побачили столичні глядачі.

Ця вистава була в Миколаєві, Одесі, в Херсоні, безумовно, в Києві ми вже втретє граємо. Дуже багато херсонців в Києві. І коли ми першу виставу оголосили, квитки були продані за один день. Нам потрібне плече одне одного, а театр дає таку можливість, – говорить Олександр Книга, генеральний директор – художній керівник Херсонського театру імені. М.Куліша.

 Нова вистава створена за п’єсою Олени Маляренко «Протитанкова відьма». Авторка твору, як і виконавиця головної ролі Олена Галл-Савальська, були очевидицями подій, що відбувалися в окупованому Херсоні. Обидві зустріли звільнення рідного міста. Пережиті історії зі сміхом, зі сльозами розповідає своїй кумі, яка виїхала за кордон на початку війни, незламна героїня вистави:

Кума моя, яка дзвонить мені з Угорщини каже: «Як ти жила, як ти жила…». Я кажу, як я могла жити в окупації. Це ж не життя, а існування. Розповідаю, що ввечері лягала і замість колискової співала «Ой, у лузі червона калина». Правда, я так робила. Цілу ніч я це співала.

А кожного ранку акторка брала в руки маленький жовто-блакитний прапорець і тихенько співала на кухні Гімн України.

Ці шматки, які вставлені у виставу – це суто з мого життя, – ділиться  Олена Галл-Савальська.

Спілкуючись жінки не завжди знаходять точки дотику. Війна змінила їхню життєву філософію. Спільним залишились лише спогади з минулого.

«Буде тобі, враже, так, як відьма скаже» – одна з перших постановок театру Куліша після звільнення міста. Прем’єра відбулася у грудні минулого року в арт хабі в укритті.

Коли в Херсоні жінка приходить і каже, що одягла вперше за два роки війни сукню. Виставу граємо у бомбосховищі, але у неї є можливість одягнути сукню за два роки. Я просто не можу від цього. Стою і плачу, – розповідає Олександр Книга.

Для херсонців їхній драмтеатр – це символ, надія на повернення додому. Якщо він працює, значить все буде добре:

Живи, Херсон, живи!