ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Війна в житті та на сцені: прониклива прем’єра на завершення 97-го театрального сезону

Featured Video Play Icon

Понівечені  долі українського народу – це не театральна постановка, а  реальність.  Між тим, життя продовжується, кожен на своєму фронті робить все можливе, аби наблизити Перемогу і разом з тим, донести світу біль нашого народу. Актори Чернігівського обласного музично- драматичного театру закривають 97-й театральний сезон тематичною прем’єрою  за однойменною п’єсою шведського драматурга Ларса Нурена “Війна”.

– Вистава про людей, яких зламала війна, які перестали бути людьми , точніше вони намагаються бути людьми у них є почуття як у звичайних щасливих людей , але все одно це вже вивихнута логіка, це вивихнуті дії, – розповів режисер Чернігівського обласного музично-драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка Олексій Трішкін.

Родина, яка пройшла всі випробування війною, пережила жахи окупації, стала чужою. Це відчуває головний герой Давид, після повернення з фронту. Його не було вдома два роки і за цей час рідні з ним вже попрощатися.

Люди повертаються з війни , сподіваються на любов на сприйняття на щастя, яке було до війни, але цього вже немає. Всі – скалічені душі, душі скалічені війною, скалічені тим, що відбувається, тим, що відбулося. Те, що далі буде, навіть те, що герой повертається інвалідом, для нього майбутнє вже буде не те, на яке він сподівається, – зазначив актор Петро Великий.

  Батько повернеться, він має зайти в двір і знову міцно її обійняти – на це сподівалася молодша  донька Саміра. Вона маленька мрійниця, промінчик сонця в суцільній темряві.

Це не тільки війна, це зґвалтування, це сподівання, що батько не помер вона його чекає , вона його дійсно чекає , вона кожного дня запитує свою сестру і свою матір , а коли тато повернеться і чи повернеться він,  а всі їй кажуть ні, він пропав, його вже немає, – каже акторка Катерина Велика.

Вистава “Війна” змушує глядача замислитися над важливим питанням – життя після… Побачити її можна буде ще 30 червня.

Підбиваючи підсумки цього непростого театрального сезону, директор театру Сергій Мойсієнко, каже, що він відбувся, адже вдалося створити 4 прем’єрні вистави.

Сергій Мойсієнко – генеральний директор Чернігівського обласного музично- драматичного театру ім. Т. Г Шевченка

– Це «Чарлі» у нас , це у нас «Сліпий» , це у нас «Попелюшка» , «Велосипед з червоними колесами». Так що я вважаю що для такого складного року, як цей це не погано, плюс у нас виникла така проблема кадрова , тому що нас постановник – режисер Денис Федішов сьогодні на війні і вистава яка мала вийти, вже все пошите костюми залишились вже декілька днів до прем’єри за Ольгою Кобилянською «Земля» вона чекає свого режисера.

Замість театральної сцени – автомати та щоденна боротьба з ворогом. Режисер Денис Федішов та актор Сергій Лефор служать в лавах ЗСУ. Після нашої Перемоги їм буде про що розповісти своєму глядачу.