Новини

Новий порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги паралізує роботу волонтерів

Зміна правил ввезення гуманітарної допомоги в Україну в умовах воєнного стану з 1 грудня суттєво ускладнить її надання. Це одна з популярних тем обговорення в кулуарах конференції українських та німецьких муніципалітетів, де нині перебуває в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За його повідомленням, йдеться про постанову Кабміну  №953, якою затверджено новий порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги. Це удар по волонтерам, муніципалітетам, закладам освіти та охорони здоровʼя, військовим та всім, хто працює над розвитком партнерств та залучає міжнародну допомогу.

З 1 грудня можливість такої прямої допомоги фактично буде паралізована.

Читайте також: У Чернігові затримали злочинне угрупування під керівництвом «смотрящего за містом»

Виконати прописаний в постанові КМУ порядок із 20 пунктів  – пройти 20 кіл пекла, кажуть волонтери. У невеликих організаціях немає штату юристів та бухгалтерів займатися цими бюрократичними, часто довготривалим процедурами, а у військових можливості чекати.

Для розуміння, Олександр Ломако навів кілька пунктів з цієї Постанови:

1️. Завезти гуманітарну допомогу з-за кордону можна буде тільки після її попередньої реєстрації в автоматизованій системі. Навряд чи іноземний донор, який формує цю допомогу часто з тисячі приватних пожертв, займатиметься складанням точного та деталізованого переліку. Через формальну бюрократичну вимогу наші волонтери просто не зможуть забрати цю допомогу.

2️. Постановою визначені стислі терміни у доставці та розподілі гуманітарних вантажів. Непередбачувані умови війни не завжди дозволять їх дотримуватися.

3️. Обов’язково має бути електронний звіт від кінцевого отримувача цієї допомоги. Питання, як цим мають займатися військові «на нулі» чи мешканці прифронтових міст, які щодня обстрілюють?

І це тільки 3 пункти з 20, недотримання яких загрожує волонтерській організації виключенням із отримувачів міжнародної гумдопомоги. Та і загалом, з 1 грудня діяльність волонтерських організацій в забезпеченні гуманітарної допомоги буде поза законом та у правоохоронних органів з’являться підстави порушувати щодо волонтерів карні справи.

-Ряд волонтерських організацій, зокрема ГО «Українська команда» закликає уряд скасувати постанову №953 та новий порядок реєстрації гуманітарних вантажів. Безумовно, облік цієї допомоги потрібно покращувати, але влада має спільно з волонтерами напрацювати рішення питання, а не спускати готове згори.  У нас спільна мета – Перемога. Подібні бюрократичні постанови її точно не наближають, – зазначив Олександр Ломако.