Факт-новини: оперативні сюжети

Капітальний ремонт багатоповерхівок на вул.Пухова та Белова триває

Featured Video Play Icon

Це десятиповерхівка на Пухова, що бачила обличчя ворогів і як по місту гатили з усіх можливих видів озброєння, з різницею у три місяці. Саме стільки часу знадобилося, аби відбудувати те, що російські снаряди зруйнували за мить. Микола Андрійович живе на останньому поверсі, якому разом із технічним дісталося чи не найбільше. Каже, роботи для ремонтників тут було з головою.

Дах знесло, ліфтову знесло, потім вікна, двері всі повилітали – там же танк стояв і БМП, то звісно. Восьмий поверх – боковий приліт, дев’ятий – у зал залетіло, там труба ціла лежала… Тут прильотів було багато, – каже Микола Андрійович.

 За осінь підрядній організації вдалося повністю відновити основні конструктивні елементи будинку і закрити периметр, щоби люди жили вдома і в теплі. І вже зараз капітальні роботи на фініші.

Ліфтову зробили, плити, ось, поклали, трап один лишився, дах накрили. Робота йде, хоч я зробив висновок, що ремонтувати це дуже невдячна справа, нове будувати набагато швидше. А ремонтувати все по шматочках – дуже проблемно, – додає чоловік.

Сушарку, що раніше піднімалася вздовж будинку і була вщент знищена вище п’ятого поверху, відремонтували до тих меж, де дозволяла конструкція. З незавершеного лишається тільки дооблаштувати шахту та запустити ліфт.

 – Навіть під час будівельних робіт у цьому будинку мешкають люди, тому потрібно виконати роботи як можна швидше. Незважаючи на те, що немає електропостачання на майданчику, нами облаштований генератор. Ми вже виконали повністю відновлення сходинкових майданчиків та сходинкових драбин, відновили зовнішню цегельну кладку стін, частково відновили покрівлю, були відновлені плити перекриття ліфтової, плити перекриття міжповерхові, які були зруйновані, виконані роботи щодо ліфтової, демонтовані ті частини споруди, які не могли бути відновлені. Ми вже плануємо закінчити загальні будівельні роботи по даному об’єкту, – розповідає директор підрядної будівельної організації Павло Хайтов.

Значно складніша ситуація у сусідньому кварталі, на Генерала Бєлова, 27. Найвищий серед довколишніх будинків, він ставав ціллю для всього, що летіло, – загалом нарахували більше трьох десятків влучань. За кілька місяців тут відновили квартиру на 7-му поверсі, зруйновану прямим попаданням, де звели заново перегородки, зробили підлогу, встановили вікна та радіатори опалення. Крім того, відбудували огородження балконів та перехідні майданчики, починаючи від 12-го поверху, а також плити перекриття між 11-им та 12-им, і 12-им та 13-им поверхами, готується плита між 13-им та 14-им. Через серйозні пошкодження від обстрілів та пожеж, стіни до 11-го поверху з цього боку і до 8-го на іншому куті будинку втратили свої тримальні спроможності, тому їх частково розберуть і викладуть заново. Нині вони закріплені стяжними поясами, а будівельники, стартувавши від технічного поверху, почали демонтаж. Як і на попередньому об’єкті, світло тут буває дві-три години на день, а основні роботи залежать від висотного крану, відтак суттєво уповільнюються, каже виконавиця робіт.

Намагаємось планувати роботу так, що коли немає електропостачання. Відбувається демонтаж несучих стін цегляної кладки вручну, армування каркасів, плит перекриття, монтаж опалубки плит перекриття, ну таке що можна так без електроінструментів обходитись, то виконуємо ці роботи. Там, де з електроінструментами, підключаємо електрогенератор,– зазначає виконавиця робіт підрядної будівельної організації  Ольга Скирда.

 Попередні терміни закінчення капітального ремонту – навесні 2023-го, однак все залежатиме від ситуації в енергетиці, погодних умов і тих непланових робіт, що додаються в процесі і які було неможливо врахувати при розробці проєкту.

Пошкоджений будинок завжди відновлювати складніше, ніж його із самого початку відбудувати. Навіть, спочатку його прорахувати всю складність роботи дуже складно. Починаєш якісь виконувати роботи, і щось одне за одне потім чіпляється, – підкреслює Ольга Скирда.

Попри аварійно-відновлювальні роботи, тут продовжують проживати люди, а тому тепло подане по стояках, що не задіяні у ремонті, а саме 41-ну з 69-ти квартир. Нагадаємо, щоби зберегти людям житло, допоки ми переможемо у війні і держава зведе для них нове чи компенсує збитки, місто власним коштом відновлює те, що за висновками експертів можливо. Так, капітальним ремонтом було охоплено 108 багатоквартирних будинків, з яких в процесі залишаються менше десятка, а також майже 700 – поточним.