Факт-новини: оперативні сюжети

Міські депутати надали дозвіл на впорядкування земельної ділянки в Ялівщині

Featured Video Play Icon

Обмеження є, а меж немає. В такій ситуації опинився колишній центр дитячо-юнацького туризму у Ялівщині. 23 грудня на позачерговій сесії після жвавої дискусії депутати дали дозвіл фонду комунального майна, в підпорядкуванні якого знаходиться приміщення, на розробку проєкту благоустрою для подальшої реєстрації в державному земельному кадастрі. Чернігівський міський голова на початку пленарного засідання прокоментував штучно створені маніпуляції довкола цієї теми.

Я вам відповідально кажу, що поки я є на цій посаді, там де є так званий будинок колгоспника, ніяких будівництв, нічого, щоб зашкодило реалізувати обласній раді діяльність РЛП Ялівщина при мені цього не відбудеться. Я сподіваюсь так, що якщо буде ухвалене рішення апеляційної інстанції щодо мого відсторонення, то більшість в міській раді також має чітку позицію, що цього не відбудеться, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

 Як пояснив начальник управління земельних ресурсів Василь Дмитренко, кожен об’єкт нерухомого майна будь-якої власності, зобов’язаний оформити земельну ділянку для обслуговування і внести її до державного земельного кадастру для проведення оподаткування. В листопаді 2021 року ЧМР надала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення такої земельної ділянки, з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови». Але фонд комунального майна це рішення виконати не зміг.

Тому що в державному земельному кадастрі з’явилося обмеження в користуванні на локацію, яка знаходиться в РЛП Ялівщина як землі природо заповідного фонду. Це обмеження в користуванні без визначеної межі, я наголошую, межа не визначена!, – наголосив  начальник управління земельних ресурсів Василь Дмитренко.

Обмеження є, а меж немає, а далі читайте нормативну базу,- зауважив заступник міського голови Олександр Атрощенко.

За словами Василя Дмитренка, для оформлення цієї земельної ділянки потрібно внести зміни в частині цільового призначення території – для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення.

Я відповідально вам кажу: ЧМР в межах своїх повноважень на сьогоднішній день маючи в своєму активі об’єкт нерухомого майна приводить у відповідність до чинного законодавства що воно повинно бути – не більш не менше. Нічого не від кого ніхто не забирає, – наголосив Василь Дмитренко.

Перше ніж прийняти таке рішення, дали висловитися всім – і тим, хто за, і тим, хто проти. Депутати міської ради Марина Рейко, Віталій Голець, Олена Стрілець пропонували відкласти це питання, такої ж думки були і присутні на сесії депутати обласної ради, та деякі представники громади, які взяли слово для виступу. Загальна тривога – аби потім цю землю не продали.

Дана земельна ділянка знаходиться в запасі громади і обслуговує об’єкт нерухомості, який належить фонду комунального майна. Правильно? Наступне питання: якщо це рішення зараз буде прийнято, в чиїй власності буде знаходитися земельна ділянка і що вона буде робить?, – запитав секретар міської ради Олександр Ломако.

В комунальній власності і буде виконувати ті ж функції, що і зараз, – відповів Василь Дмитренко.

І вам відповісти – і вам – Ні наміру у міської ради робити щось із парком,чи дерево там спиляти, чи комусь цю ділянку віддати, йде мова про впорядкування земельної ділянки як була у власності міста, так і залишається у власності міста. Для того щоб вона перестала бути власністю, – констатував Олександр Ломако.

 Під час 26 сесії міської ради депутати розглянули інші земельні питання.