ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Мистецькі школи Чернігова отримали музичні інструменти та приладдя з Латвії

Featured Video Play Icon

Латвійські школярі з міста-побратима Огре надіслали зворушливі листи своїм одноліткам із Чернігова. Разом із щирими побажаннями вони передали нашим дітям й різноманітні музичні інструменти – від ударних до духових. На них юні латвійці навчилися грати, а тепер хочуть, аби й українська малеча це зробила. Ініціював збір для чернігівських мистецьких шкіл латвійський диригент та очільник одного із тамтешніх музичних закладів — Атварс Лакстісгала – у співпраці з громадською організацією “Північна культурна столиця” та управлінням культури та туризму Чернігівської міськради.

Він уже вдруге завантажує інструменти в машину і дає клич по містечках і по регіону Латвії задля того, щоби допомогти місту Чернігову якимись інструментами, тому що дуже багато він передав нам – і скрипки, і віолончелі, і кларнети, і ударні інструменти, і баяни, і акордеони. Наша мистецька освіта сьогодні вкрай потребує гарних інструментів. Діти, які будуть займатися, вони будуть розуміти, що у Чернігові є насправді цікаве і творче життя, – розповів начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Разом із музичними інструментами благодійники передали й аксесуари: футляри, нотні книжки, зошити для вивчення теорії музики тощо. Підтримали друзі з-за кордону і сферу образотворчого мистецтва – подарували чернігівським дітлахам набори олівців, пензлів, акварельного паперу та професійних фарб. Невдовзі приладдя розподілять між мистецькими школами міста, залежно від їхніх потреб. Така суттєва допомога стане у нагоді — зараз заклади активно працюють над оновленням матеріальної бази.

Діти потребують навчання на якісних музичних інструментах, діти малюють, у нас відбуваються творчі виставки. Ми дуже вдячні місту Огре і народу Латвії, які дають нам змогу і можливість здійснювати свою викладацьку діяльність і навчати дітей в таких тяжких умовах, – каже директорка Чернігівської міської школи імені Любомира Боднарука Олена Савченко.

Нам необхідно для результативності безліч матеріалів художніх як і по скульптурі, по рисунку, по живопису. Чарівний подарунок, оскільки це надасть нам можливість творити і безпосередньо не замислюватися над тим, які саме ми будемо обирати матеріали, – підкреслює директорка Чернігівської художньої школи Марія Рибіна-Ткач.

Крім того, команда благодійників  привезла до Чернігова декілька автомобілів, наповнених необхідними речами для військовослужбовців. Все це передадуть на потреби наших захисників, котрі сьогодні ціною власного життя боронять суверенітет і територіальну цілісність України.