ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Із 1 жовтня змінюється механізм виплати субсидій

Featured Video Play Icon

З 1 жовтня субсидії на оплату послуг ЖКГ українцям замість органів соцзахисту виплачуватиме пенсійний фонд. А з 1 грудня він їх і призначатиме. Це постановив 16 вересня Кабінет Міністрів. Як пояснили в департаменті соціальної політики, на критерії отримання субсидій новація не вплине.

В Чернігові більше 25000 домогосподарств користуються пільгами на оплату комунальних послуг. У травні органи соцзахисту провели автоматичне продовження субсидій тим, хто отримував їх у попередньому опалювальному сезоні. Оформлення субсидій наразі йде у звичному режимі.

Після повномасштабного російського вторгення і запровадження воєнного стану, в Україні послабили деякі обмеження, які раніше стали б на заваді отриманню субсидії. Так, приміром, заборгованість з оплати послуг ЖКГ, яка виникла за цей період, не враховується під час оформлення пільг. Потурбувалися також про тих, хто через війну втратили роботу.

Чернігівці, які після російського вторгнення виїхали за кордон, теж мають право на субсидію. Їхня присутність в Україні не обов’язкова – процедуру оформлення можна пройти на сайті Мінсоцполітики, або у додатку “Дія”.

Головними чинниками, які можуть позбавити громадян права на субсидію, залишаються завелика площа житла, покупки на суму у щонайменше 50 тисяч гривень, володіння новим автомобілем, несплата єдиного соціального внеску тощо.