Факт-новини: оперативні сюжети

Зміни у призначенні субсидій: хто може розраховувати на допомогу?

Featured Video Play Icon

Чергові зміни у порядку призначення субсидій. Місяць тому уряд пом’якшив вимоги для її отримувачів. Тепер на допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг можуть розраховувати і ті сім’ї, які продали своє єдине житло і протягом 6 місяців придбали інше. Сума від такого продажу не враховуватиметься в сукупний дохід домогосподарства. До цього часу прав на субсидію такі родини не мали. Крім того, кабмін розширив і перелік житла, яке не враховується як друге при призначенні субсидії.

Також зміни стосуються тих претендентів на субсидію, які мають транспортні засоби. В допомозі від держави не буде відмовлено, якщо будь-хто із членів домогосподарства має у власності саморобні транспортні засоби або мотоцикли, вартість яких не перевищує чотири розміри мінімальної заробітної плати. В період карантину для регіонів з встановленим “червоним” рівнем епідеміологічної небезпеки розрахунок субсидій роблять з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів.

При визначенні права на призначення житлової субсидії нині не враховується і наявність другого житла, отриманого дитиною сиротою чи дитиною позбавленою батьківського піклування за рахунок державного чи міського бюджету. Змінено і розмір заборгованості, при якій призначається субсидія.

Варто зазначити, що у випадку заборгованості субсидія автоматично не нараховується, спершу потрібно сплатити борг або укласти договір реструктуризації, а потім повторно звернутися до органів соціального захисту. На сьогодні у Чернігові 29,5 тисяч домогосподарств отримують субсидію. Щомісяця на виплати населенню міста спрямовують понад 50 мільйонів гривень коштів державної субвенції.