ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Житлові субсидії під час війни: як оформити допомогу?

Featured Video Play Icon

50 тисяч домогосподарств Чернігівщини отримали субсидії на житлово-комунальні послуги у жовтні. Ще більше 26,5 тисяч отримали пільги. Вперше виплати здійснювали не органи соціального захисту, а пенсійний фонд, якому Кабінет Міністрів своїм рішенням передав такі повноваження.

У листопаді, у зв’язку з початком опалювального сезону, кількість отримувачів субсидій зросла з 50 тисяч до 91-ї, а загальний об’єм виплат тепер становить більше 80-ти мільйонів гривень. Тим, хто мав право на субсидію в минулому опалювальному періоді, ніяких нових заяв подавати не треба, всі виплати нараховуються автоматично.

За словами Олени Лусти, потреба передачі функцій виплати та оформлення субсидій з органів соціального захисту до пенсійного фонду виникла після повномасштабного російського вторгнення. Тоді багато українців переїхали до інших регіонів країни, або й за кордон, а бази даних, за якими призначалася фінансова допомога, залишилися. Органи пенсійного фонду мають можливість оформлювати та виплачувати субсидії незалежно від місця проживання громадян.

Відповідно до рішення Кабміну, з 1 грудня 2022 року пенсійний фонд перебере на себе також і функції оформлення субсидій та пільг.