Факт-новини: оперативні сюжети

Інформаційна війна: ворог створює копії українських сайтів і розганяє фейки

Featured Video Play Icon

Російські фейки маскуються під чернігівських журналістів. Медійники б’ють на сполох – у мережі почали з’являтися точні копії українських новинних сайтів, на яких розганяють “зраду” – здебільшого, фейки стосовно Збройних сил України. Днями зловмисники підробили сайт “УНІАН”, і розмістили на ньому матеріали з підписом чернігівської журналістки Ірини Синельник.

-Стосуються таких меседжів, що потрібно домовлятися, війна триває, скільки вона може тривати, треба сідати за стіл переговорів. Все це підводиться досить м’яко. Інша публікація стосувалася торгівлі органами дітей, це взагалі шок для мене. І третя – про шпигунів, – розповіла журналістка Ірина Синельник.

Лише протягом цього літа зловмисники імітували сайти таких великих ЗМІ, як “Українська правда”, “РБК-Україна”, “Обозреватель” та “УНІАН”. За словами правоохоронців, розпізнати такі фейки складно, але можливо – зокрема, їх видають адреси.

-Якщо ми вбиваємо у пошуковику запит із назвою цього сайту, то нам обов’язково першим видасть оригінальний сайт. І тоді ми можемо порівняти посилання оригінального сайту з тим, що ми відкрили. Може бути будь-який символ, який відрізняється, і тоді ми можемо зробити висновок, що посилання фейкове, і сайт цей фейковий, – роз’яснила старша інспекторка відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Тетяна Баркій.

На думку Ірини Синельник, фейки у вигляді сайтів-копій особливо небезпечні як для репутації журналістів, яких підставляють зловмисники, так і для пересічних громадян.

-Різниця досить малопомітна, і зазвичай люди, коли бачать такий емоційний заголовок, то вони переходять, читають, починають дискутувати. І за рахунок цього цю публікацію підносять у пошуку. Реагуючи на неї, вони роблять її ще більш читабельною, – зауважила журналістка Ірина Синельник.

Як кіберполіцейські, так і медійники, які постраждали від підставних сайтів, закликають чернігівців критично ставитися до гучних заголовків та підозрілої реклами у соцмережах, уважно оцінювати прочитану інформацію. Створення сайтів-копій правоохоронці класифікують як шахрайство – кримінальний злочин.