ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Грім і блискавка посеред зими: Чернігів накрила зимова гроза

Featured Video Play Icon

Увечері 11-го січня у соцмережах чернігівці писали про гучні, схожі на вибухи, звуки та яскраві спалахи, що неабияк їх налякали. Згодом з’ясувалося: «спалахи» в небі — ніщо інше, як блискавка, а «вибухи» — грім. Така погода взимку — досить рідкісне метеорологічне явище, кажуть синоптики. Його на Чернігівщині спровокувало зіткнення холодного арктичного повітря з вологими потоками атмосферного фронту. Купчасто-дощові хмари переміщувалися з північно-західного в південно-східному напрямку, тому сніг із громом та блискавкою надвечір четверга також спостерігали в столиці. Як розповів доцент кафедри фізики та астрономії Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Шевченка Валентин Дедович, таке явище дійсно спостерігається нечасто, але нічого надзвичайного з наукової точки зору в ньому немає.

Якщо ми пригадаємо звичайні літні грози, вони десь із травня по вересень, у чому причина. Потрібен дуже жаркий день, щоб нагріте повітря піднімалося енергійно високо вгору, по дорозі відбуваються процеси тертя, електризації, таким чином відбувається два скупчення зарядів — позитивних і негативних. Можете повторити, я вже не повторю, ручкою потерти собі волосся пластиковою, до клаптиків паперу вони притягуються. Та ж сама електризація. Хто з вас знімав через голову шерстяний светр, інколи потім буває, що іскри йдуть. Оце ви фактично відтворюєте грозу в мініатюрі. Улітку грози досить часто явище, жарко. Узимку потрібен ряд цікавих умов, щоб ця гроза відбулась. Потрібно відносно тепле вологе повітря, якраз учора так і було, повітря біля 0° і досить вологе. І це повітря стрімко увірвалося у великі маси холодного повітря. Повітря холодне, воно знизу, й оце тепле повітря, воно стрімко витісняє нагору. Ми маємо ті ж самі висхідні потоки повітря з тертям, – роз’яснив доцент кафедри фізики та астрономії Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка Валентин Дедович.

Після Чернігова та Києва атмосферний фронт пішов далі. За інформацією обласного гідрометцентру, найближчими днями у нашому місті спостерігатиметься досить нестійка погода, з невеликими опадами у вигляді снігу або мокрого снігу. Температура вночі коливатиметься від -13 до -18, вдень від 8 до 13 нижче нуля. Надвечір неділі та в понеділок очікується незначне потепління, стовпчики термометрів подекуди сягатимуть +1 за Цельсієм.