Факт-новини: оперативні сюжети

Незалежність України: роль Чернігово-Сіверщини в українському державотворенні

Featured Video Play Icon

Від одного з найбільших князівств середньовічної Європи до незламного північного форпосту вже сучасної України. До найважливішого державного свята – Дня Незалежності, що вже дев’ятий рік поспіль ми відзначаємо в умовах війни з росією, у Чернігові за круглим столом зібралися фахівці та науковці, аби ще раз прогорнути сторінки тисячолітньої історії українського державотворення і проаналізувати роль у ньому власне Чернігово-Сіверщини.

Історики кажуть, нам є про що розповідати, і нинішні події це приклад споконвічної традиції та усталеної позиції нашого народу. Підтвердження цьому – княжий Чернігів періоду Русі, що за політичним і економічний статусом рівнявся Києву, один із найважливіших центрів козацької держави Війська Запорізького Чернігівський полк, а також Чернігів 20 століття у боротьбі за Українську Народну Республіку. Тут неможливо не згадати того ж Левка Лук’яненка та його проєкт Акта не проголошення, а саме відновлення Незалежності України у 1991-му і ще сотень і тисяч видатних постатей Чернігова та Чернігівщини, яких росія за часів імперії та радянського союзу намагалася стерти з пам’яті.

І поки твориться новітня історія, а українська держава переживає новий етап піднесення, ми маємо пам’ятати своє минуле, щоби здобути остаточну перемогу над старим ворогом і зберегти, те, що маємо, для майбутніх поколінь.