Факт-новини: оперативні сюжети

Фінансові результати 2022 року: на що витрачали кошти бюджету Чернігова

Featured Video Play Icon

В Чернігові підбили фінансові підсумки трагічного 2022-го року. Внаслідок рашистської навали місто зазнало сильних руйнувань, однак при цьому не залишилося сам-на-сам з проблемою відбудови. Фінансувати численні потреби допомагали різноманітні благодійні фонди та міжнародні партнери. З більш ніж 3 мільярдів гривень доходів бюджету Чернігова у 2022 році, 11,5 мільйонів були надані благодійниками. Окрім цього, півмільйона доларів надійшли від народу Тайваню, і майже 152 тисячі євро від міста-побратима Меммінгена. Ці кошти допомогли «підняти» знищену обстрілами критичну інфраструктуру міста та відремонтувати будівлі комунальних закладів за умов падіння доходів міського бюджету.

-Трансферти з державного бюджету значно зменшилися, ми не отримали в минулому році ні субвенції на ремонт автомобільних доріг, ні на інфраструктурні проекти, соціально-економічний розвиток, ні на придбання техніки. Додаткової дотації не було на заклади освіти і охорони здоров’я, які були у попередні роки, – повідомила начальниця фінансового управління ЧМР Олена Лисенко.

Наповнювати бюджет Чернігова значно допоміг податок на доходи фізичних осіб, який зріс більш ніж втричі завдяки грошовому забезпеченню військових. Однак доходи по інших податках помітно впали.

-По акцизному податку ми отримали лише 145 мільйонів, недоотримано було майже 86 мільйонів. Тому що було застосовано нульову ставку по акцизному податку на пальне, також були введені обмеження – спочатку взагалі заборона, потім обмежувальні заходи – з продажу алкогольних напоїв на території міста Чернігова, – зауважила Олена Лисенко.

Податкові послаблення, які покликані підтримати постраждалий від російської навали бізнес, водночас перешкоджали наповненню місцевих бюджетів, кажуть економісти.

-15 березня Верховною Радою було прийнято зміни до Податкового кодексу. По єдиному податку було надано право першій та другій групі сплачувати за бажанням. Також було зменшено відсоток сплати до 2% платникам єдиного податку на 3 групі. Що стосується плати за землю і нерухоме майно, також були надані можливість не сплачувати без штрафних санкцій. В результаті це позначилося на надходженнях до бюджету, зокрема по платі за землю ми недоотримали майже 150 мільйонів, – уточнила начальниця фінансового управління ЧМР.

Видатки бюджету Чернігова у 2022 році становили майже 3 мільярди гривень. Як і в минулі роки, найбільше коштів – 60%  – пішло на соціально-культурну сферу, зокрема на освіту. На ліквідацію наслідків бойових дій у сфері ЖКГ витратили 151 мільйон гривень.

-Видатки на заходи з територіальної оборони міста склали 230 мільйонів гривень, що не було передбачено початковим бюджетом. Також по всім галузям значно спрямовувалися необхідні кошти як на ліквідацію наслідків бойових дій, так і на облаштування укриттів, – зазначила Олена Лисенко.

Незважаючи на падіння доходів бюджету і величезні потреби на відбудову міста, в Чернігові минулого року запровадили нові соціальні програми. Зокрема, містянам частково компенсують витрати на відновлення пошкоджених обстрілами вікон, до 3 тисяч гривень за квадратний метр.

-Пропонується затвердити розміри грошової компенсації 16-ти громадянам на загальну суму 189 553 гривні, – повідомила директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Також підтримку надають власникам приватних будинків, чиї оселі були пошкоджені або знищені обстрілами. Загалом у Чернігові 2869 таких будинків, і більше половини їхніх мешканців вже отримали компенсацію – від 10 до 40 тисяч гривень залежно від масштабів руйнувань.

-В минулому році матеріальну допомогу отримали 1596 осіб, 25,5 мільйонів гривень. За цей рік вже отримано коштів 71 мешканець, 956 537 гривень. І пропонується надати допомогу 33-м особам на загальну суму 471168 гривень, – зазначила Ірина Марчук.

Окрім цих соціальних програм, у 2023 році діятиме і нова – підтримка родин загиблих захисників і захисниць України. Рішенням виконкому 19-ти членам таких сімей надали одноразову матеріальну допомогу на суму 1,2 мільйона гривень.